Прочетено: 761

На иновативна онлайн церемония Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) връчи награди и грамоти на победителите в ученическите състезания „Млад Месар“ и „Млад Кулинар“. Събитието се състоя в специално създадено студио и бе реализирано през най-модерната платформа за хибридно провеждане на събития Digital Fair Live, при спазване на всички мерки за безопасност.

Конкурсите за най-добър „Млад Месар“ и за най-изкусен „Млад Кулинар“ бяха част от програмата на „Дни на българското месо“, организирани от АМБ. Те се проведоха в рамките на „Месомания“ 2020, с подкрепата на МЗХГ и ДФ „Земеделие“. Състезанията дадоха среща на новото поколение специалисти в бранша, които показаха завидни умения в точната и прецизна обработка на месо и работа с месни продукти. Освен на бързина и качество, участниците трябваше да заложат на сръчност, въображение и майсторство, на които могат да завидят и най-вещите в занаята.

В надпреварата за „Млад месар“ участваха ученици от Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии „Проф. д-р Георги Павлов“ в София, които премериха сили в модерната производствена база на „Максимум 69“ ООД. Първо място в категорията „транжиране на свинско месо“ - златен медал и грамота - спечели Любомир Ангелов с 290 точки, следван от Новко Анелиев (210 т.) и Иван Хаджийски със 170 т. В категорията „месни заготовки/полуфабрикати“ победи Анна-Мария Жекова с 290 т., следвана плътно от Даниела Йорданова (280 т.) и Ани Методиева (250 точки).

Състезанието: Да сготвим заедно „Месни коктейлни хапки“ отличи най-талантливите млади кулинари от Софийската професионална гимназия по туризъм. Работата тук беше екипна и класира на първо място отбор IV на Алек Ковачев, Антоан Цеков и Деян Цеков, които спечелиха 305 точки в състезанието. Второ място с 290 т. зае отбор I - Стефани Асенова, Теодора Михайлова и Христина Димитрова, а на трета позиция се наредиха два отбора. По равен брой точки – 275 – си разделиха отбор II в състав: Божидар Цонков, Деница Иванова, Божидар Тренев и отбор III – Кристофър Замфиров, Микеле Георгиев и Мария Величкова.   

Медалите и грамотите бяха предадени на директорите на училищата от инж. Павлина Лилова и д-р Диляна Попова от АМБ. Председателят на асоциацията Атанас Урджанов благодари за подкрепата и връчи грамоти за партньорство на инж. Антоанета Джонева – директор на СПГТ, Нели Стоянова – директор на ПГХВТ „Проф. д-р Георги Павлов“, както и на управителя на фирма „Максимум 69“ ООД – Партньори 1997 Николай Николов, който бе домакин на състезанието и председател на комисията по оценяване на конкурса „Млад Месар“. С Благодарствен адрес и плакет бяха удостоени министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева за нейната съпричастност към проблемите и успехите на бранша и Изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ – Васил Грудев.

„Радвам се, че в тази безпрецедентна ситуация намираме начин да сме заедно и успяхме да проведем на живо „Месомания 2020“ с „Дни на българското месо. Предстои ни година на предизвикателства, но и на много силна подготовка на националния отбор по транжиране, който ще представи България през лятото на 2021 г. на Световното първенство в Сакраменто, САЩ“, коментира председателят на АМБ Атанас Урджанов.