Димитър Алексиев

Димитър Алексиев Димитров е управляващ директор за Централна Европа в Heineken International от 2016 г., където отговаря за фирмите в Белгия, България, Хърватия, Чехия, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Македония, Сърбия, Словакия, Швейцария, както и за износ от ЕС.

Роден е на 5 юни 1958 г., в Русе. Завършил е икономически науки във ВИНС - Варна. Кариерното си развитие започва в Централния кооперативен съюз (ЦКС). Работил е четири години като мениджър в "Кока-Кола ХБК". Десет години управлява "Загорка".

Димитър Алексиев започва кариерата си в Heineken през 1995 г. като генерален мениджър на Heineken България. През 2005 г. става директор на Heineken Словакия и продължава кариерата си като директор на Heineken Русия. През 2013 г. е назначен за изпълнителен директор за Централна Европа. Председател на Надзорния съвет на „Пивоварна Ласко” от 25 ноември 2015 г. и член на Надзорния съвет от 24 ноември 2015 г.

Женен, с една дъщеря.

Кандидатурата му за почетен член на Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес, е подкрепена от Съюза на пивоварите в България.

Жан-Мари Стандарт

Жан-Мари Стандарт е белгийски гражданин, който беше постоянен делегат на БСК към BusinessEurope и представител на БСК в Брюксел в продължение на 11 години (от 2006 до 2017 г.). ОТ 1998 до 2006 г. Жан-Мари Стандарт, като представител на Международната организация на труда, съдейства и осигури ресурси за редица проекти и срещи в България. Благодарение на неговите усилия страната ни беше домакин на редица чуждестранни посещения на работодатели от други европейски държави и участва в множество дейности, в подкрепа на българските работодатели. Жан-Мари Стандарт беше фактор за популяризирането на името и имиджа на БСК сред европейските институции и сродните работодателски организации в Европа.

Игнат Христов Канев

Игнат Канев е почетен консул на Република България в Канада. Добре известен на българската общественост със своята благотворителност, предприемачески дух и заслуги в международен план.

Роден е на 6.10.1926 година в с. Горно Абланово, Русенска област. Собственик е на голяма строителна фирма в Канада и на 6 голф игрища. Богатството му се оценява на над 1 млрд. щ. долара.

Дарява предимно за здравни и учебни цели, както и за утвърждаване на православната църква. Подпомага болници и университети. Носител е на Ордена на Канада и на орден „Стара планина – първа степен“, почетен гражданин на гр. Русе и доктор хонорис кауза на Русенския университет.

Подпомага свои предприемчиви сънародници, мигрирали в Канада. Дава земя и над 1 милиона щ.д. за строеж на православния храм „Свети Димитър“ в Торонто.

През 90-те години на 20 век Игнат Канев изпраща огромно количество образователна и бизнес литература в Русенския университет „Ангел Кънчев“ в подкрепа на новосъздадения факултет по Бизнес и мениджмънт. През 2012 г. дава два милиона лева (половината от необходимата сума) за построяването на модерен конферентен комплекс към университета, наречен на негово име „Канев Център“.

С негови дарения се изгражда културен дом в с. Горно Абланово, изграждат се и се обновяват три отделения в Русенската болница. Подпомага със стипендии отлични студенти.

Игнат Канев почина на 12 юли 2020 г.

Фил Филипов

Фил Филипов е президент на фирма "Терекс лифтинг", която е част от корпорацията "Терекс" с капитал, възлизащ на 1 милиард щатски долара. Роден е в Стрелча. През 60-те години, на 17-годишна възраст, бяга от България, минава през бежански лагер в Гърция, след което емигрира в САЩ.

Кариерния си път извървява от най-ниското стъпало като работник до върховете на управлението, верен на възгледа: "Поеми контрол! Поеми риск! Постигни успех". През 1966 година Фил Филипов започва работа като метач във фирмата за подемна техника International Harvestar. Постепенно се издига и през 1979 г. е изпратен в офиса на компанията в Париж.

10 години по-късно напуска и започва собствен бизнес – купува компании в тежко състояние и ги оздравява с брутална дисциплина. Негова специалност е възраждането на губещи предприятия. В тази област е работил успешно във Франция, Великобритания, Германия, Италия и САЩ, прилагайки нетрадиционни и оригинални подходи. Възстановил е 49 предприятия, а едно от последните е „Атлас“ в Германия, което по-късно става собственик на автомобилния завод „Татра“ (Чехия).

Преди да се присъедини към "Терекс" през 1993 г., той работи като вицепрезидент на европейския клон на "Кънстракшън екуипмънт" към корпорация "Джей Ай Кейс".

През 1993 г. фирмата е купена от Terex Cranes и става една от най-големите в Европа за производство на кранове и подемна техника, а Фил Филипов вече е президент на компанията.

Филипов има заводи в Германия, Китай, Мексико, Франция и България. Една от последните му инвестиции е покупката през 2017 г. на френския металургичен комбинат TIM, който е бил обявен в ликвидация. Филипов спасява близо 500 работни места и в момента основен клиент на TIM e американският гигант за тежка строителна техника „Катерпилар“ (Caterpillar).

Въпреки успеха си в западния корпоративен свят, Фил Филипов не е много познат в България, но е от малцината българи, стигнали до върха на корпоративната йерархия в Съединените щати.

__________

Фил Филипов: Българинът трябва да се научи на две неща - дисциплина и качество

Фил Филипов: По света няма лоши работници, но има лоши мениджъри

Връчване на Сертификат за почетен член на Фил Филипов

Напусна ни завинаги един от най-успешните мениджъри в световен мащаб и почетен член на БСК Фил Филипов

Шефкет Чападжиев

Шефкет Чападжиев (с псевдоним "Чап") е американски бизнесмен, мултимилионер и филантроп. Известен е като най-богатият български емигрант в чужбина. Собственик е на една от най-големите полиграфически компании в САЩ.

Роден е в Мадан на 24 април 1939 г., син на дребен търговец. По политически причини семейството му е принудително интернирано през 1949-1954 г. в село Боринци, община Котел. Започнал е гимназиалното си образование в Котел, но през 1953 г. с разрешение от народната власт се завръща в родния Мадан, където довършва средното си образование.

През 1963 г. Шевкет бяга през Гърция с кораб за Щатите. Започва работа в Ню Йорк като разносвач на олио по улиците, а по-късно се мести във фабрика за шмиргели. Година по-късно се мести във Вашингтон, където започва работа в ресторанта на Международния валутен фонд, а след това се мести в малка печатарска компания. 5 години по-късно купува на старо 3 машини за сгъване на хартия и открива първата си фабрика. Понастоящем това е една от най-големите полиграфически фабрики в САЩ.

Πъpвaтa cи фaбpиĸa e ĸyпил пpeз 1976 г., a пъpвия си милиoн e нaпpaвил нa шecтaтa гoдинa oт зaпoчвaнeтo нa бизнeca cи. B aмepиĸaнcĸата преса гo нapичaт „Kpaля нa пeчaтapитe“.

Днеc Чападжиев притежава имоти в Чикаго, Ню Йорк, Флорида, Еквадор, включително хотели и много апартаменти в най-скъпите райони на САЩ. Има акции в компании в областта на енергетиката, телекомуникациите, фармацевтичната индустрия и въздушния транспорт.

Обявен е за почетен гражданин на щата Илинойс и на родния си град Мадан. Известен е като първият българин, който е платил на “Върджин галактик” 200 000 щ.д., за да лети в Космоса. Редовен дарител е на Републиканската партия в САЩ.

Голям дарител е на българската църковна общност в Чикаго, на сиропиталища и социални домове в САЩ и България. С негови средства се поставя бюст на Алеко Константинов в Чикаго. В началото на 2019 г. дарява 1 милион щ.д. за обновление на болницата в родния му град Мадан.

Носител е на наградата на Международната организация по миграция за принос към България.

____________

Шефкет Чападжиев: Даваш ли на хората достатъчно и правиш ли ги щастливи, те ще те направят богат

Шефкет Чападжиев: България и българските граждани трябва да бъдат над всичко (extnews,24.08.2022)

Радосвет Радев връчи на Шефкет Чападжиев сертификат за почетно членство в БСК (news,26.07.2019)

Интервю с Шефкет Чападжиев (video)

Да станеш милионер в Америка: Историята на Шефкет Чападжиев (16.10.2022)