Прочетено: 692

19.01.2021 г.

Председателят на БСК Радосвет Радев и зам.-председателят на Камарата Станислав Попдончев обсъдиха със столичния кмет Йорданка Фандъкова и Дончо Барбалов, заместник-кмет по направление “Финанси и здравеопазване" изпълнението на бюджета на Столична община за 2020 г. и проектобюджета  за 2021 г.

Кметът Йорданка Фандъкова обясни, че 1.884 млрд. лв. е заложеният бюджет за 2021 г. От тях 1.375 млрд. лв.  са средства за текущи дейности и държавно делегирани дейности, в които влизат увеличение на заплатите на учителите, социални работници и в здравеопазването.

„509 млн. лв. е размерът на Капиталовата програма на София, като над 50% - 296.3 млн. лв. са безвъзмездните средства, които сме привлекли по европейските програми", обясни кметът на София.

"2020 г. беше година на изпитания, което разбира се, се отрази на бюджета ни. Намалената икономическа активност и несигурността доведоха до 13,6 млн. лв. по-малко приходи в общинския бюджет спрямо 2019 г., както и две актуализации на бюджета. Ние очаквахме и по-лош резултат, но изпълнението на бюджета за 2020 г. се дължи основно на приходите от местни данъци и основни такси, които софиянци продължиха да плащат и аз благодаря на всички, които продължиха да го правят. Намалението се дължи на неработещите детски градини, патентния данък на таксиметровите услуги, туристическия данък, отстъпките от такса за тротоарно право и за наеми на общински имоти. 

Загубите в градския транспорт са най-големи - в края на 2020 г. достигнаха 48 млн. лв. Предвидили сме увеличение от 4,5 млн. лв., с които да гарантираме изпълнение на ангажиментите ни към водачи, това ще е третата година, в която увеличаваме заплатите. Едновременно с това е много важно транспортните дружества и колегите да осигурят стабилизиращ план за сектора.

Нашата прогноза за общинските приходи през 2021 г. е 108 млн. лв. повече за държавно делегирани дейности, 35,5 млн. повече привлечени средства от европейските програми, 56 млн. лв. заложени от инвестиционни заеми и преходен остатък и 22 млн. лв. повече собствени приходи, спрямо първоначалния бюджет за 2020 г. – за ръста разчитаме основно на данъците върху недвижимите имоти и възмездно придобиване, както и такса смет", каза кметът на София.

В началото на месец февруари се очаква и публича среща за обсъждането на бюджет 2021 г.