Прочетено: 823

Представители на БСК, АИКБ, БТПП, КРИБ и ССИ обсъдиха с вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова възможностите за компенсаторен механизъм в помощ на бизнеса след наложения мораториум на решенията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Корнелия Нинова изтъкна, че е привърженик на мораториума, защото той помага на домакинствата, но влизането му в сила трябва да е обвързано с компенсаторни мерки за българските фирми, ЕСО-сектора, ВиК дружествата и останалите засегнати.

Очаква се до няколко дни да бъде получено решението за цените на електроенергията през месец декември и яснота за януари. 

"Предложихме да има долен праг на компенсиране - разумен такъв за нас е 150 лева, защото това би била цената за всички, ако имаме регулиран пазар днес със съответната печалба за всички производители на енергия. Не считаме обаче че трябва да има таван на компенсацията", подчертаха работодателите. 

Сред останалите краткосрочни мерки, които Нинова и представителите на работодателските организации обсъдиха са  продължаването на схемите в помощ за бизнеса като 60:40 и 80:20 след 1 януари 2022 г. и съвместното подготвяне на идеи във връзка с приемането на бюджета за следващата година. 

Като средносрочни цели на срещата бе договорено да се положат реални усилия за намаляване на административната тежест за бизнеса. 

Министърът заяви, че докато е на чело на икономическото ведомство екипът й ще работи за предвидимост и бързи резултати във връзка с вече набелязаните мерки. 

ВИДЕО