Прочетено: 2167

БНТ, 19.10.2016

Според международно изследване все повече работодатели имат проблем при назначаването на нови служители. Над 45% от кандидатите нямат нужните квалификация и умения, а една десета очакват по-висока заплата. Най-търсени са хората с тясна специалност - електротехници, зидари, дърводелци и водопроводчици. Повече за това какви са причините за тази ситуация и как тя да бъде разрешена вижте в следващия репортаж.

Работодателите не само са съгласни с резултатите от проучването, но и смятат, че то потвърждава стара тенденция, която се задълбочава.

Томчо Томов, Българска стопанска камара: Много отдавна поставихме въпроса за това, че липсват квалифицирани работници, специалисти със средно професионално образование в 190 професии, специалности.

Затруднения с кадрите изпитват 62% от работодателите. В много случай обаче проблемът е още по-сериозен.

Томчо Томов: Например в пловдивският регион проблем с намирането на кадри имат около 90% от работодателите.

В една трета от случаите въобще липсват служители, при една трета те не притежават нужната квалификация, 13% нямат необходимите умения, а 11 на сто искат по-висока заплата.

Най-търсени са квалифицираните работници, машинните инженери, шофьорите, хората работещи в сферата на храненето, лекарите и мениджърите.

Една от мерките за спиране на изтичането на кадри е увеличение на заплатите.

Томчо Томов: Наблюдаваме и тенденция, как да кажа по-меко - кражба на кадри - head hunting, взимане на кадри от едно предприятие към друго с увеличаване на възнаграждението. Например в райони от вътрешността на страната, не само в София възнагражденията на добри стругари вече достигат и надминават 2000 лева.

Работодателите осигуряват обучение - по този начин се е решил проблема в сферата на информационните технологии, където в момента няма такъв глад за кадри. Друг стимул за привличане на по-добрите служители са и социалните пакети.

Томчо Томов: Крайно време е хората да разберат, че завършването на едно висше образование, това е просто встъпление, само начало към ученето през целия живот.

Според работодателите, големият проблем за недостига на качествени кадри е недобрата образователна система. Тя трябва да се насочи към бизнеса и да бъде по-гъвкава.