Прочетено: 1183

Bloomberg tv, Светът е бизнес, 25.07.2017

Имаше доста дълбок конструктивен разговор, в който ние показахме определени позиции по политиката, свързана с доходите на населението и на заетите в икономиката. Тази среща беше предизвикана от изостреното отношение между синдикати и работодатели. Това каза Божидар Данев от Българската стопанска камара в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков във връзка със срещата на работодателските организации с премиера Борисов с цел да предложат промени в начина, по който се формира работната заплата в България.

„Това, което ние искаме като работодатели, е да има повече Европа. Да се доближаваме не само по закон, а и по практика“, заяви Данев.

По думите му България е социално-икономически и правен феномен в Европа, защото в европейските страни няма минимални осигурителни доходи, клас прослужено време, административно определяне на минималните и максималните пенсии.

Според него ние сме едно абсолютно изключение и не трябва да се чудим защо България заема маргинална позиция в европейското семейство.

„През 2016 за една година средната работна заплата е нараснала с 9,08%. БВП е нараснал само с 3,6%. Тоест ние гоним определени европейски стандарти без съответния ръст на икономиката и производителност на труда“, коментира още Данев.