Прочетено: 744

тв. Европа

50, а не 70% да изплащат фирмите на работниците си през първите три дни от болничните. Това се предвижда в проектобюджета на Държавното обществено осигуряване. Останалите дни от обезщетението за болничен се заплащат от НОИ, като размерът е 80% от брутната работна заплата.

Според синдикатите това не е подходяща мярка, тъй като се засягат и хората, които наистина са болни. Те поискаха засилване на контрола при издаването на болнични листове.

Пламен Димитров – президент на КНСБ: „Контролните механизми, органите на правораздавателната система да бъдат вкарани в употреба, така че да се сложи ред в начина, по който се издават, в това число и инвалидните пенсии. Т.е. този брадясал проблем най-накрая, до края на годината най-късно трябва да намери решение и всички са категорично решени, че това трябва да се случи, т.е. искат го“.

По данни на Българската стопанска камара през 2016 година фирмите са изплатили над 144 млн. лева обезщетения за болнични. Платени са общо над 5 млн. дни болнични. От бюджета на НОИ за миналата година пък са дадени над 445 млн. лв. за болнични.

Затягат се и правилата за отпускане на обезщетение за безработица.

Според проектобюджета на НОИ от 2018 г. обезщетения за безработица ще получават само хората, които са работили през 12 от последните 18 месеца. Досега условието беше осигуровки да са били плащани 9 от 15 месеца преди безработицата. Допълнително се променят и условията за колко месеца се отпуска обезщетението. Досега при стаж над 12 г. се даваше за година. Сега вече ще е нужен стаж над 15 г.

Синдикатите обаче смятат, че се злоупотребява и с парите, получавани от държавата заради безработица и настояват за засилване на контрола.
Димитър Манолов – президент на КТ „Подкрепа“: „Има хора, които в България получават права за обезщетение при безработица, в този период, в който ги получават, отиват да работят някъде в чужбина, изкарват там няколко месеца, от там също получават някакви такива права, връщат се тук и се завърта един такъв постоянен цикъл, който прилича на злоупотреба“.

Въпреки че се предвижда увеличение на обезщетението – от 7,20 лева на 9 лева на ден, синдикатите се обявиха против промените с аргумента, че така ще се засегнат много сезонни работници.

Пламен Димитров – президент на КНСБ: „Няма причина според нас да се намаляват или по-скоро да се ограничават механизмите за достъп. И без това България е една от страните, в които най-малък процент от безработните имат право на обезщетение“.

юСиндикатите посочват, че право на обезщетение за безбаротица имат около 70 000 от общо 200 000 регистрирани безработни. От КНСБ изчисляват, че от затягането на правилата държавата ще спести 63 млн. лева.