Прочетено: 1065

БНТ, Още от деня

Отсъстват организационни мерки в Бюджет 2018. В това бяха единодушни доайените на социалния диалог Божидар Данев и Димитър Манолов.

Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа": Бюджетът се прави по една и съща матрица, само се сменят числата. Нямам спомени през някой бюджет да се правят политики. Има малко парадокс. Те казват няма да финансираме тая система, за да я принудим да се реформира, а в същото време увеличаваме възнагражденията на тия, които управляват системите. Т.е. този подход не е верен.

По повод на бюджета на НЗОК Манолов коментира, че е сгрешена и сбъркана философията. Няма нито здравеопазване, нито осигируване в бюджета на НЗОК. Бюджетът за здравеопазване е увеличен десетки пъти, а никой от нас не е усетил подобрение, допълни още Манолов.

Според Божидар Данев бюджетът е консервативен, без визия.

Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК: В момента Европа ври и кипи, говори се за технологична революция, за индустрия 4, за глобална дигитализация. Какво предвижда този бюджет ? Увеличени на заплатите на зам.-министрите с 50 на 100 на учителите, без да има реформи в училището, на военните и т.н. Отиваме към едно потребителско разходване на публичните средства, без да имаме визия какво ще правим от тук нататък.