Прочетено: 1321

BIT TV, "Просто Диков", 26.11.2017

Миналата седмица в „Просто Диков“ Божидар Данев, председател на Българска стопанска камара, разкри кои са основните причини България да продължава да е на дъното по икономически европоказатели в ЕС. Първа част от разговора може да видите ТУК.

Днес той продължи със своя анализ и посочи защо не се правят реални реформи чрез разпределянето на бюджета и до какъв проблем ще доведе слабата дигитализация на обществото.

„Цялото ни общество е хипнотизирано от факта, че никой не взима решение, без да вземе решение този, който е на върха на държавата – Класика. Това обезличава институциите, когато не могат да взимат решения на средно или ниско равнище – те не могат да работят, защото чакат финалната дума“, заяви Данев.

Според него умишлено не се прави децентрализация на бюджета, за да може общините да бъдат зависими от изпълнителната власт.

„Никой не смее да каже, че ние имаме 27 години демокрация, 27 години ние имаме кавър версия на бюджета на Тодор Живков. Няма децентрализация на бюджета, при това положение ние никога няма да имаме финансова свобода на общините и регионите, а когато няма финансова свобода – няма демокрация. Парите се раздават от горе и никой не иска да се каля, от тази псевдо опозиция никой не подема този въпрос, защото така им е изгодно – да има феодални владения по регионите, които да бъдат партийно ръководени“, каза Данев.

Божидар Данев посочи, че инвестиционната активност на България е спаднала с 32%. „Парите са страхлив дивеч, никой не иска да инвестира в страна, когато не знаеш как ще бъде променено законодателството и кой ще иска да ти вземе предприятието, как ще ти се стъжни животът, ако решиш да инвестираш“, допълни председателят на Стопанската камара.

Той изрази притеснения за ниското ниво на технологичното образование в страната и маргинализацията на икономиката.