Прочетено: 1192

bTV Новините

Срив на преките чуждестранни инвестиции у нас през последните години. Това показва анализ на Българската стопанска камара.

В един завод за части за опаковачни машини германски инвеститор влага 19 милиона евро. Предимствата, които вижда, за да инвестира у нас, са ниските данъци и бързите доставки до европейските пазари. Мениджмънтът обаче не крие, че има трудности:

„Най-трудно е да се пребориш с множеството административни изисквания, трябва да се получат множество разрешения, не говоря само за строителство, но всяко едно нещо се сблъсква с изключително много администрация”.

За последните 10 години чуждите инвестиции у нас намаляват почти 10 пъти.
Според стопанската камара предимствата, които страната ни има като инвестиционна дестинация, стават все по-малко:

„Реално, в момента остана плоският данък, митът за висококвалифицираната и многобройна работа ръка отиде на кино, цялото това чувство за несигурност, че ако направиш много хубав бизнес, може някой да те покани да си го вземе”, коментира Радосвет Радев.

Експертите препоръчват, за да се завърнат чуждите инвеститори у нас, да се повиши качеството на образованието, да се улесни вноса на работна ръка, да се въведат повече електронни услуги. Може да се мисли и за нови данъчни преференции:

„За инвеститори, които ще инвестират дългосрочно, да не плащат данък дивидент, за определено време той да се занули”, предложи Румен Гълъбинов.

За последните години чуждите инвеститори са съизмерими с парите, които емигрантите пращат у нас.