Прочетено: 271

bloomberg tv

Всяка 9-та от 10 компании нас ще даде коледни бонуси на служителите си. Най-често те са финансови, а размерът им варира между 20 и 50% от една месечна заплата. Малък процент работодатели ще изплатят 13-та заплата на служителите си. Това каза Камен Колев, зам.-председател на БСК, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

За представените данни Колев се позова на проучване на Българската стопанска камара, проведено сред 740 български дружества от всички региони на страната.

„Работодателите разглеждат бонусите като елемент от корпоративната социална отговорност. Все по-голяма част сред тях приема този елемент като една ценност“.

Гостът коментира и трудностите, с които бизнесът у нас се срещна през 2018 г. Като основна той открои намирането на служители.

„През миналата година работните възнаграждения нараснаха в различни сфери. Предимно това се дължи на затрудненията на работодателите да намират работна ръка. Ръстът на заплатите у нас вече изпреварва този в производителността на труда“.

Според експерта режимът на прием на работна ръка отвън трябва да се либерализира у нас.

„Недостигът на работна ръка е сериозен. Парадоксално е, че административните и финансови бариери пред българския работодател за привличане на служители извън страната, остават високи“.