Прочетено: 849

tv. Bulgaria on air, България сутрин

През 2019 година има основания за увеличаването на заплатите у нас. БСК направи една умерена прогноза за увеличаване на възнагражденията. Очакванията за 8-12% ръст на заплатите са доста илюзорни. Все пак възнагражденията няма да останат като тази година. Нашата оценка е от около 5 до 8% ръст. Това коментира Радосвет Радев - председател на Българската стопанска камара, в студиото на "България сутрин".

По думите му, след като държавата е вдигнала заплатите на чиновниците с 10% е напълно естествено и частниците да го направят. 

"Все пак на пазара на труда има доста голяма конкуренция. В същото време има остър дефицит на хора - например в областта на здравеопазването. Хората с медицинско образование предпочитат да работят в чужбина. В същото време медицинска сестра в България работи на 2-3 места. Няма работодател, който да даде на тези хора цялата тази заплата", сигурен е Радев.

Според него бюджетът на държавата е насочен към по-бедните и към социално слабите, но в същото време нищо не е направено за бизнеса. 

"България трябва да направи една високотехнологична икономика. Тогава заплатите могат да достигнат тези от Западна Европа. На това не трябва да се налагат никакви крайни срокове, модернизацията трябва да започне сега", заяви председателят на Българската стопанска камара.