Прочетено: 655

bloombergtv - Радосвет Радев, председател на Българската стопанска камара, Бизнес старт, 11.02.2019

Администрацията (НАП) е сбъркала почти във всичко, свързано с промяната в изискванията за софтуера на касовите апарати. "На първо място администрацията не трябваше да прави от бизнеса свой противник, а свой съюзник в тази тема, защото светлият, нормален и прозрачен бизнес в България има абсолютно същия интерес сивите парични потоци в икономиката да изчезнат. Нашите членове нямат нужда да бъдат убеждавани в полезността на този акт. Тези нови фискални устройства ще дадат възможност всички най-накрая да бъдат равнопоставени". Това мнение заяви Радосвет Радев, председател на Българската стопанска камара, в предаването на "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"В крайна сметка ние за това се борим - за светла и конкурентна икономика. Голямата грешка дойде от това, че обсъждането на въздействието на тази наредба се случи, след като тя беше приета", каза още Радев.

Председателят на БСК коментира като полезна срещата си с представители от НАП, на която те са посочили целите си с въвеждането на наредбата, както и с какво досегашният режим на отчитане на продажбите е генерирал сива икономика, какво ще е въздействието от прилагането й. Нещо полезно за цялата конкурентна среда.

"Фетишизира се датата, на която това ще се случи. Производственият капацитета на производителите на този софтуер изисква време, за да се произведат всички тези устройства, да стигнат до крайните стопански субекти. Остават 7 седмици с по 5 работни дни - невъзможно е", каза Радев. 

Планираната днес дискусия в Българската стопанска камара, по въвеждане на новите изисквания към софтуера на касовите апарати за фирмите по ДДС, ще търси решения на неизпълнимите срокове, очаква се от срещите със заинтересованите лица да се постигнат консенсусни решения, с помощта на БСК.

Гледайте още по темата, както и каква е визията на бизнеса за България 2030, във видео материала.