Прочетено: 1495

Председателят на БСК Радосвет Радев, в качеството си на председател на Борда на директорите на „Албена“ АД, преряза днес лентата на най-голямата мултифункционална зала в Курортния комплекс „Албена“ - "Перуника Хол". В церемонията по официалното откривана се включиха министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Красимир Каракачанов и финансовият министър Владислав Горанов. Откриването на най-новата придобивка на „Албена“ съвпада с честването на 50-годишнината на курортния комплекс.

В реч пред гостите на събитието Радосвет Радев каза следното:

„Присъствието на премиера Борисов на нашия празник е ясен знак за вниманието, с което изпълнителната власт следи процесите в българския туризъм.

Неотдавна излезе едно изследване на Националния статистически институт, което показа, че 43% от българските компании, създадени след 2010 г., „умират“ до две години. Това знание е необходимо, за да оценим какво значи 50-годишна компания в българската икономика.

Всички вие знаете, че „Албена“ е една малка част от територията на България и една малка част от икономиката на България. Всичко, което се случваше през последните две-три десетилетия в икономиката на България, се случваше в по-малка или по-голяма степен и в икономиката на „Албена“. Възникнала през 1969 г., от 22 години тя е частна компания, която е знак за успешната приватизация.

Ще споделя няколко числа с огромно удоволствие. За тези 22 години частната компания „Албена“ е направила приходи от продажби в размер на 1,7 млрд. лв. За тези години компанията е инвестирала над половин милиард собствени средства, което показва, че българските инвеститори не трябва да бъдат подценявани за сметка на чуждите. Внесените данъци в Републиканския бюджет са 144 млн. лв., като само общинските данъци са 30 млн. лв., разпределени са 44 млн. лв. дивиденти.

Уважаеми господин Премиер, ние не очакваме да ни доведете туристи, ние не очакваме да ни направите по-добре от нашите майстор готвачи изумително изкушаваща българска кухня. Но очакваме знак, с който да покажете на всички, че българският туризъм за българското правителство е точно толкова важен, колкото за Вашите колеги на юг - в Турция и Гърция, на запад - в Хърватия и Унгария, на север – в Скандинавия. Когато успеете да доведете „Фолксваген“ в България, „Албена“ е едно добро място, където могат да си направят заседанията на Съвета на директорите.

За финал ще цитирам едно немско списание, което в статия отпреди няколко дни написа, че единственото място, където европеецът се чувства европеец в България, е „Албена“ – заради нашата политика за защита на природата, заради нашата политика за енергоспестяване, заради нашата политика за правене на устойчиво развитие на комплекса.“