Прочетено: 1050

Скъпи приятели,

Звънецът удари и за третия брой на списанието на Българска стопанска камара “Noblesse Oblige”. Посветихме го на образованието и професионалната квалификация. Добре знаете, че проблемите пред образователната система са десетки, като започнем от финансирането и стигнем до количеството и качеството на кадрите.

По данни на PISA, под прага на функционална грамотност са 37.9% от българските ученици по природни науки, 41.5% по четене и 42% по математика. Средната оценка от държавните зрелостни изпити по български език и литература за 2019 г. е „Добър (4,06)”. Това е най-слабото представяне на зрелостниците, откакто този формат беше въведен през 2008 г.

Сериозни са и проблемите пред професионалното образование. В средата на тази година БСК проведе анкета сред работодателите в област Добрич. 79% от анкетираните заявяват, че им липсват тесни специалисти, а 50% изпитват недостиг на ръководни кадри. Получените данни посочват и разминаването между търсенето на кадри от бизнеса и обучението, което младите хора предпочитат. 64% от българската икономика има нужда от кадри с техническо инженерно образование, а тези, които се образоват в такива дисциплини, са само 27%. Недостигът на квалифицирана работна ръка в момента е 35% при 7% през 2010 г. И най-добрите идеи на предприемачите могат да останат неосъществени и дори провалени, заради липсата на качествени работници.

Но… констатацията на проблеми няма никакъв смисъл, ако не предлагаме решение и не споделяме добрите примери. Този брой е посветен на тях!

Екипът се постара да Ви отведе до града на първото светско училище у нас – Габрово, за да видим по колко светски модел се развива икономиката там днес. Очаква Ви среща с човека, който не преподава за училището, а за живота - учителят Теодосий Теодосиев. Можете да поседнете и за кратко на студентските скамейки с ректорите на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Техническия университет - София, Медицинския университет – София, и Университета за национално и световно стопанство, да разберете какво ново предстои в Международното висше бизнес училище и в Нов български университет. Ще разберете още как деца от Софийската математическа гимназия могат за няколко месеца да създадат платформа, която свързва ученици с работодатели от цялата страна. Ще Ви срещнем и с Димитрина Тодорова - директор на най-новото училище в Бургас – Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации. Всичко ще премине под зоркия поглед на министъра на образованието Красимир Вълчев, който започна учебната година с интервю за читателите на “Noblesse Oblige”.

Не по-малко място сме отделили на работната среда и онези работодатели, които инвестират в създаването и развитието на своите кадри. Над 170 са фирмите, които са се включили в проекта ДОМИНО за обучение на бъдещи кадри, като са им осигурили възможности за практика, наставници и работа със заплащане, още докато учат. Ще Ви срещнем и с млади предприемачи, които са учили в чужбина, но са се върнали в България, за да развиват собствен бизнес. Ще Ви запознаем и с един французин, който е предпочел страната ни за обучение и стартиране на бизнес. Вярвам, че ще има какво да научите и от почетния член на БСК Шефкет Чападжиев, който тръгва от град Мадан, за да се превърне в най-богатия българин в САЩ. Ще разберете и какво е бъдещето на системата за оценка на компетенциите MyCompetence, към която привлякохме над 2,3 млн. души и чрез която търсим нови възможности за пазара на труда.

Този брой на “Noblesse Oblige” не е от задължителната литература, но е от полезната! Приятно четене!

 

Радосвет Радев,

Председател на БСК