Прочетено: 637

БНТ, 18.01.2020 г.

България е изнесла през миналата година с 10 пъти повече отпадъци, отколкото е внесла, сочи справка от екоминистерството.

Внесената смет се използва основно в циментовите заводи и ТЕЦ-овете за гориво, а в рециклиращата промишленост - за производство на суровини за индустрията.

Поради тази причина от БСК призоваха да не се налага забрана върху вноса на отпадъци.

Владимир Димитров - изпълнителен директор на Асоциация на рециклиращата индустрия: От отпадъците се получава основна суровина както за химическата, така и за металургичната индустрия. При евентуално спиране на вноса на отпадъчни продукти, би се получил вакуум.

От бранша предупредиха и за социални последици. От БСК искат спешна среща с новия министър на околната среда и водите. Емил Димитров им отговори така.

Емил Димитров - министър на околната среда и водите: "Не казвам, че ще въведа мораториум, но по всяка вероятност ще дам указания на директорите на РИОСВТ-тата. До приемането на новата форма на контрол и одобряването ѝ от премиера, да се въздържат от издаването на разрешения. Те са самостоятелни при взимането на своите решения. Законът им позволява те да издават, те да контролират. Аз съм им само работодател".

Пред БНТ председателят на парламентарната комисия по околна среда Ивелина Василева обясни защо е нужно да се въведе временна забрана за внос на отпадъци.

Ивелина Василева - председател на Парламентарната комисия по околна среда: Това е мярка, която цели до провеждане на проверките да наложим временна забрана върху вноса на отпадъци. Аз смятам, че реалистичният период е в рамките до година."

Днес стана ясно, че със заповед на министъра на околната среда ще се сформира междуведомствена работна група, която трябва да изработи новите правила за контрол на отпадъците.