Прочетено: 670

БНТ, Още от деня, 11.03.2020 г.

Българският предприемач има таланта да се справи в трудната ситуация, която се наложи във връзка с мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса, заяви в студиото на "Още от деня" Радосвет Радев, председател на Българската стопанска камара. Като представител на бизнеса, той изрази надежда, че държавата ще се погрижи и за мерки, които да смекчат щетите върху икономиката от наложените ограничения заради заразата.

Според Радев икономиката ни ще претърпи загуби, особено в секторите логистика и транспорт, тъй като ще се наложи действа в ограничен периметър заради затворените граници на някои страни в Европа и района. Най-много, по думите му ще пострадат големите предприятия, защото ще трябва да изградят колективен имунитет. За разлика от тях малките и средните предприятия в такава ситуация са най-устойчиви, защото нямат множественост на контактите. По отношение на туризма Радев обяви, че от днес вече имаме прецедент на отпадане на резервации.

Що се отнася до евентуални подкрепящи мерки за икономиката от страна на държавата, Радев заяви, че не очаква кризисен бюджет, но смята, че има някакви, макар и скромни, възможности за това. Той даде примери за такива мерки в САЩ и Гърция и изрази надежда, че подобни форми могат да се намерят и у нас.

Бизнесменът определи коронавируса като бедствието на света, което може да се сравни с война. Паниката обаче е най-големият проблем, смята той, тя е контрапродуктивна.

"В момента хората не вярват вече на никого и на нищо. дори успокояващите и често пъти верни думи на експертите не раждат спокойствие. Изчезна доверието, институционалното, заради всичките битки между институциите в България. Те руинираха авторитета и тежестта си."

Нужно е всички да се осъзнаем като общност, убеден е Радосвет Радев. В този смисъл той изрази задоволство, че на днешната среща с вицепремиера Томислав Дончев е било решено бизнесът да бъде също представен в кризисния щаб за коронавируса.