Прочетено: 344

бТВ, Тази неделя, 22.03.2020 г.

Хората разчитат на бизнеса, за да си получат заплатите и доходите, хазната разчита на данъците на бизнеса и на това се крепи държавата, коментира в предаването "Тази сутрин" на бТВ председателят на БСК Радосвет Радев.

Всички ресторанти и заведения приключиха като бизнес, в подобна позиция на латентен фалит е туризмът, отбеляза той.

"България като дестинация е евтиният морски туризъм, дори може да се премодулира слоганът за България – не като на море, а като на лечебница. Оказва се, че след такива пандемии човешкият организъм преживява дефицит на витамин Д, а българското Черноморие може да го произведе в изобилие и може да се окаже лечебница на цяла Европа", смята председателят на БСК.

Според него, във втората група са живи компании, които са с кооперирани доставки. Те произвеждат, например, автомобилни елементи, които трябва да бъдат асемблирани в Германия, Чехия или някъде другаде. "На тези компании също трябва да се удари едно рамо, за да си довършат нещата – там парите ще дойдат, стоката ще излезе, но може да се забави във времето. Те са най-предпазливи в съкращаването на хора, защото им трябват", отбеляза Радосвет Радев.

"Третата група е изненадваща, към нея мога да посоча този бум в производството на защитни облекла и маски. Индустрията с ниска добавена стойност в момента се изстрелва нагоре, защото за една седмица се случи пренастройване на стандартни производствени процеси. България ще се превърне във фабриката на Европа за тези неща. Същото нещо се случва във фармацията. България има едни от най – сериозните производствени мощности", смята още Радосвет Радев.

Според него, държавата няма да свърши работата на бизнеса, но трябва да има ясно разписани правила.

"В интернет индустрията също има невероятен бум, защото 7 млн. души сме в домашен арест", коментира Радев.

"Много е сложна оценката на тази картина – къде и какво се разрушава и какво изведнъж се ражда за нов живот", отбеляза още председателят на БСК.

"БСК се превърне в своеброзан щаб на управлението на икономическата ситуация. Ние, спазвайки инструкциите на другия щаб, работим от дома, не ползваме офиса на „Алабин“. Трябва да знаете, че екипът на Камарата преработва чудовищно количество информация и запитвания за всевъзможни неща. Докато действията на Националния щаб, който пази здравето на България, са видими – и мерките, и резултатите, то работата на нашия щаб не е толкова видима, но съм убеден, че е полезна за икономиката", каза Радосвет Радев.

"До онзи ден ние бяхме икономика на растежа – бавен или по-бърз. В момента голямото предизвикателство е, че се превръщаме в икономиката на резервите. При предишната криза през 2008 г. БВП беше около 72 млрд. лв., а спестяванията на населението и бизнеса – около 22 млрд. Миналата година БВП доближи 120 млрд. – почти два пъти повече, а спестяванията са около 70 млрд. Ценността на тази трагедия е всички ние да преоценим собствените си резерви – като хора, като общество и като общност – правя разлика между двете. От нас, от нашите собствени качества зависи да станем по-силни", категоричен бе председателят на БСК.