Прочетено: 635

bTV Тази сутрин, 5 май 2020 г.

Повечето от бизнесите очакват мярката 60/40 да продължи и след кризата. Това каза председателят на БСК Радосвет Радев в студиото на бТВ "Тази сутрин". Той представи междинни резултати от анкетно проучване, което се осъществява от БСК в периода 2-8 май 2020 г.

„Около 9% от бизнеса проявява интерес към мярката 60/40, а интересът към мерките по линия на Българската банка за развитие е от около 15% от анкетираните“, съобщи още Радосвет Радев и изрази надежда, че мярката 60/40 няма да е единствената и не основната.

Според председателя на БСК, бизнесът очаква не задължително пари. Мерките могат да бъдат фискални, например, разсрочване на задължения и др., както и някои специфични подкрепи за бизнеса, както например в момента се артикулира ваучерната програма за туризма.

„В последно време ние всички си припомняме задачката от трети клас как един басеин се пълни от три тръби и се източва от една. Ако басеинът е българският бюджет, то положението вече е обратното – той се пълни от една траба, а желаещите да го източат стават все повече и повече. Така че нужен е известен консерватизъм в управлението на държавните финанси. Но, от друга страна, България има нужда да вдигне много бързо икономиката си. Забележете – ние сме с една-трета от БВП на Гърция след 7-годишната й финансова криза. България просто е бедна държава. Беден е и бизнесът ни. 60% от нашите анкетирани казват, че липсващите им средства за посрещнат ефектите от кризата са 20 000 лева месечно, което са 10 000 евро“, каза председателят на БСК.

„33% от анкетираните ни очакват да си възстановят бизнеса до една година, други 33% очакват това да стане за повече от една година, 25% очакват възстановяване за 6 месеца, а оптимистите, че ще се възстановят веднага след падането на рестриктивните мерки, са едва 4%. Затова е от изключителна важност в момента да има компетентно управление – и на държавата, и на стопанските субекти. Когато бизнесът казва „Дайте да направим икономически щаб!“, то не е защото искаме да се виждаме по трибуните. Щабът не е необходим на предприемача, а на правителството. В момента има научна самодейност – екипи на БАН, на работодателските организации, на отделни експерти дават различни предложения“, посочи Радосвет Радев.