Прочетено: 680

Блумбърг ТВ, Светът е бизнес; 15.06.2020

Жечко Димитров, програмен директор в Българска стопанска камара; Ангел Рабаджийски, изп. директор на ИП "Карол"

Законопроектът за "спящите акции" е създаден от инициативна група, която отразява интересите на ограничен кръг лица. В него ни безпокои липсата на консенсус в обществения интерес. Идеята е да се одържавят ценни книжа на участвали в процеса по приватизация. Това противоречи на всякакви конституционни права за собственост у нас, коментира Жечко Димитров, програмен директор в Българска стопанска камара, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Най-голямата опасност според госта е ерозирането на доверието на българските и чуждестранните инвеститори в българския капиталов пазар

"Оборотите на Българската фондова борса (БФБ) падат, IPO-тата намаляват. Българският капатилов пазарен е неликвиден".

По думите на Димитров ни е необходимо прозрачно законодателство за разрешаване на проблемите на пазара.

Малко по-различно мнение по темата изрази Ангел Рабаджийски, изпълнителен директор на ИП "Карол". Според него законопроектът има положителни елементи и може да реши редица проблеми. "Идеята му е добра, но трябва да претърпи редакция", смята Рабаджийски.

Според него, за да се преодолее проблемът, първата стъпка е масирана информационна кампания за "събуждане" на акционерите. Втората стъпка е да се потърсят инвестиционните посредници и да се извършват разпоредителни дейности. Като трети ход той определи дяловете на тази "спяща маса" акционери да се възложат за професионално управление – на фонд мениджмънт или на управляващо дружество с международна репутация.

Ангел Рабаджийски описа българския капиталов пазар като изолиран и бутиков. Продажба на част от миноритарните пакети на БФБ на държавни компании би дала тласък, счита той. По думите му нелоша идея по темата за спящите акции е създаването на структурен фонд за "спящите акции", който да бъде публично дружество, което да привлече инвеститори.

Целите разговори вижте във видеото.