Прочетено: 739

бТВ, Тази събота, 31.10.2020 г.

Гост в предаването "Тази събота и неделя" е председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев.

В почти всички отрасли около 30% от компаниите са със сринат оборот, отбеляза Радосвет Радев

"Икономиката без живота на хората няма смисъл, животът на хората, без да се трудят също няма смисъл. Това е сложността на времето, това е сложността на тази задача, в която се намират всички", коментира той.

"Засегнати са туризмът, въздушният транспорт, до голяма степен заведенията, културата. Реално няма незасегнат сектор. последната анкета на Националната статистика показва, че в почти всички отрасли около 30% от компаниите са със сринат оборот. Има и 17% от компаниите, които се развиват по-добре - доставките по домовете", поясни Радосвет Радев.

Той коментира, че мерките на държавата срещу кризата са били малко и се осъществяват бавно. Относно Бюджет 2021 председателят на БСК заяви, че Камарата не е съгласна с разчетите за следващата година. По думите му бюджетът е социален, но в него не е предвидено нищо съществено за бизнеса.

"Приетите бюджети на НЗОК и НОИ – без тях не може да функционира държавата. При НЗОК прави традиционно впечатление, че 80% от него е предвиден за болничната помощ, а 20% за доболничната. Доболничната помощ е онзи филтър, който трябва да спре пациентите от потоци към болниците, а ние го неглижираме", категоричен бе Радев.

Председателят на БСК коментира и Националния план за възстановяване и устойчивост, представен вчера от вицепремиера Томислав Дончев. По думите му, сумата от 29 млрд. евро за инвестиции е респектираща, но в нея са включени два бюджета - евофондовете и парите от ЕС за справяне с последиците от COVID-19. "Нещата звучат страшно красиво, да видим какво ще се направи, защото времето е лимитирано - до март месец трябва да се представят националните планове", допълни Радев.

Председателят на БСК специално похвали бързата реакция на икономическия министър Лъчезар Борисов, който макар и под карантина помогна да се реализира изложението "Месомания". 

Вижте целия разговор във видеото.