Прочетено: 1023

БНТ, Още от деня, 24.11.2020 г.

Голямото управленско предизвикателство е да можеш да спасиш двете системи - здравната и икономическата, заяви пред БНТ председателят на УС на БСК Радосвет Радев. По думите му за целта трябва талант, образованост и мислене. „Талантът да правиш анализи, талантът да преместиш календара шести-девета месеца напред“, обясни той.

Според Радосвет Радев икономиката ни категорично няма да издържи на второ затваряне. „Работеща на територията на България компания, която прави висок клас конфекция е загубила 70 % от пазарите си и от продажбите си заради това, че девет месеца хората стоят вкъщи по пижами и работят хоум офис. Никой не си купува костюми и ризи, и вратовръзки. Т.е. има абсолютна, естествена икономически логика в това, което се случва, а това е, повярвайте ми една реномирана, уважавана модна компания“, каза той. 

Ехидността, с която се отнесе мениджмънтът на държавата към българския предприемач говореше точно за това, че "тези ще се оправят", само че те "стопиха мазнинката", коментира Радосвет Радев. (Изказването за „мазнинките“ направи премиерът Борисов на брифинг в Министерския съвет през юли. „Използваме мазнинките от фискалния резерв и към този момент няма да теглим заем, заяви министър-председателят, бел.ред.)

И вече имат два пътя - или затваряне и край на всичко, или още малко "топене на мазнинка", добави председателят на БСК.

"Вижте драмата в момента е, че България анонсира около милиард левове, инвестирани в българския бизнес. Това, разбира се, въобще не е вярно. В българския бизнес са инвестирани 220 милиона лева", посочи Радосвет Радев. 

По думите му 550 милиона са по мярката 60/40, която е „една синдикална мярка. Мярка за защита на пролетариата, защото тя защитава единствено заетостта.“

Абсолютно ненужно, и Българската стопанската камара беше против това нещо, тези пари минават през стопанските субекти, през дружествата, акционерни или дружетсвата с ограничена отговорност и те стават дистрибутори на тези пари. Нямаше никакъв проблем тези пари да ги получават всички заети директно по сметките си, през НОИ“, каза Радосвет Радев. 

За разлика от политиците, предприемачите в България са отговорни хора и те си дават сметка за общественото зло. И ако цената на това да бъдем всички здрави заедно след месец, два или три, трябва да я платим, ще я платим. Но не може по най-арогантния начин да се забравя, че общественото имущество и обществения просперитет се създават от българските предприемачи, коментира шефът на БСК.

Вие давате ли си сметка, че българският бизнес не е представен в българския парламент, в българския парламент се гласуват само пролетарски закони, каза още Радосвет Радев и попита: Давате ли си сметка, че българският бизнес е на последно място и последна грижа на всички в тази държава.

По думите му вината за това най-вероятно е на самия бизнес, защото си е мълчал, когато не е трябвало. 

Според него в помощ на българските компании би била ликвидната подкрепа. „Приоритетно да се подкрепят ликвидно компаниите, които работят за експорт, компаниите, които работят с изключително голям брой заети хора“.

Чуйте целия разговор с Радосвет Радев тук