Прочетено: 155

bloombergtv, 03.03.2021 г.

Радосвет Радев, предприемач, председател на управителния съвет на Българската стопанска камара, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков. 

Четиринадесет години след присъединяването ни към ЕС, ние продължаваме да бъдем най-бедната страна, на последно място по БВП на глава от населението и ако този момент бъде пропуснат, ако не задвижим икономиката на бързи обороти.... пропускаме голям исторически шанс. Голямото предизвикателство не е към бизнеса, а грамотния менидмънт на държавата, правилното менажиране на мерките например в Националния план за възстановяване е предизвикателството и е творческа работа. Става въпрос за преизграждане на българската икономика. Това заяви Радосвет Радев, предприемач, председател на управителния съвет на Българската стопанска камара, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

„Предприемачите в България имат консенсус относно главни приоритети за модерното развитие на държавата. Такова са еврозоната, Шенген , присъединяването към ОИСР. Има ясна концепция, че трябва да се преборим със сивата икономика“, каза гостът.

„Българският бизнес не желае държавата да движи операциите му, а просто да създаде едни модерни правила за неговото развитие“

„Променливите напоследък станаха прекалено много. До коронакризата променливата беше времето, а сега сме в една шизофренична координатна система с много променливи и не можеш да направиш дългосрочен план“, заяви Радев.

„Излизането от тази криза ще бъде времето в което ще се изгради човекът на бъдещето“.

„Около нас вече са започнали процесите, който ще изграждат икономиката на бъдещето и тук има 100-процентов консенсус, че става  въпрос за дигитална икономика. Коронавирусът катализира еволюцията на дигиталните технологии и те буквално взривиха развитието си по време на пандемията“, каза събеседникът.  

„Но старата икономика, която е в ресторантьорството и курортите ще си отиде, напротив сега хората най-много имат нужда от общуване“.

Радев  коментира и Националния план за възстановяване, като заяви, че той трябва да ни подготви за новата икономика, но „буди недоумение защо някой от предложенията в него са архаични“ . Това обаче  не е проблем само на България, добави гостът.

Относно предстоящите национални избори Радев заяви, че очаква „пъстър“ парламент, като прогнозира, че в него ще влязат между 7 и 10 партии.

Целия разговор може да видите във видеото