Прочетено: 602

Добри Митрев, председател на УС на БСК, в “Бизнес старт” на Bloomberg TV, 27.09.2021

В момента най-голямото предизвикателство са цените на електроенергията. Намираме се в период на здравна и политическа криза, както и на криза в доверието към институциите. Важно е да се отбележи, че в момента няма никакви компенсаторни механизми за българския предприемач с оглед на въведените ограничения. Драстичният скок на цените на електрическата енергия съсипват бизнеса. Това каза Добри Митрев, председател на УС на Българска стопанска камара, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

"Ситуацията е силно притеснителна, тъй като високите цени на електроенергия не са само при нас, но и в цяла Европа. В България тежките проблеми, които имаме като икономика – задлъжнялостта, ограниченията за бизнеса, растящата инфлация ще доведат до там, че в един момент наистина ще ни удари тока".

Ако в различни страни по-високите цени на електроенергия са оправдани от рязкото възстановяване на икономиката, за България те не са много обясними. Страната ни има много енергийни мощности, които са напълно достатъчни да задоволят нуждите на българската енергийна система, смята Добри Митрев.

"Нашата цел е държавните институции да проверят откъде се е получило огромното разминаване между прогнозната цена, която беше определила Комисията за енергийно и водно регулиране за този регулаторен период от 119 лева за мегават час, а пък имаше дни, в които цената на електроенергия достигна 200 евро за мегават час".

"Имаме тежко изкривяване и спекулации на Българската енергийна независима борса, което ни предизвика да потърсим съдействието на държавните институции", допълни още гостът.

Добри Митрев е на мнение, че спекулативните сделки на енергийната борса могат да бъдат ограничени с промени в правилата на Българската независима енергийна борса. Още в края на миналата година предупреждавахме за свързването ни с Гръцката енергийна борса, което не стана паралелно с връзката България-Румъния. Нямаме лимити на количеството, нямаме предвидени пакети за малкия и средния бизнес, както и за голямата индустрия.

Друга тема от разговора бе свързана с прехода към зелена индустрия.

"Рано или късно въглищните централи трябва да спрат дейността, което е едно от изискванията на Зеления пакт. Трябва да си отговорим на редица въпроси преди да стигнем до определяне на крайна дата за затваряне на въглищните централи. Важно е да сме наясно с какво ще заменим тази енергия. Каква е социално-икономическата цена, която всички ние като общество ще платим за това да живеем в по-чиста природна среда".

"Европа казва, че ядрената енергетика е устойчива – ще я развиваме ли, ще останем ли с мощностите, които имахме досега, търсим ли инвеститор, който няма да търси държавни гаранции", допълни той. 

Добри Митрев смята, че трябва да се намери балансът между степента на икономическото и социалното развитие.

"Предстои да започнем сериозни разговори с Европейската комисия и Европейския парламент. Не съм сигурен, че целите, които залагаме от днес, са постижими. Може ли обществото и икономиката ни да си позволи да унищожи някои индустрии, да затвори предприятия и да създаде несигурност за хората, които ще бъдат освободени. Всички искаме модерна и високотехнологична икономика, изкуствен интелект, но може ли машините да заместят ментално нас, каза той.

Целия разговор можете да видите във видеото.