Прочетено: 389

бТВ Новините, 28.12.2021 г.

В навечерието на мораториума върху поскъпването на водата, тока и парното, енергийният регулатор ще обсъди 14% поскъпване на синьото гориво от януари.

Заради цената на електроенергията пък бизнесът поиска спешно свикване на Консултативния съвет за национална сигурност.

Предложените от държавата мерки не са работещи, а идеята за таван на компенсиране на енергийните разходи ще е с опустошителни последици, алармират рабоодателите. От енергийноото министерство днес запазиха мълчание.

В писмо до медиите бизнесът определи ситуацията с цената на тока като „изключително тежка“. Цената в сегмента „ден напред“ тръгва от 411 лв. за мекаватчас на 19 декември и расте значително през следващите три дни. С наближаването на празниците започва и успокояване на пазара.

Анализите на бизнеса показват, че средната цена за този месец ще надмине 500 лв. за мегаватчас. Рекордът засега държи 22 декември, когато цената в сегмента „ден напред“ надхвърли 824 лв. за мегаватчас.

Трудна година за бизнеса, не само заради ефекта на пандемията, но и изаради драстичния скок в цената на електроенергията на свободния пазар, което води до поскъпване и на останалите стоки и услуги.

Допитване сред фирмите у нас отчита, че 62% са увеличили цената на крайната продукция, за да се справят с високите енергийни цени. Други 41% пък са съкращавали разходи, вкл. за възнаграждения. 25 на сто отчитат намалени поръчки и клиенти. 14 ена сто признават, че се е наложило да освободят служители. Едва 11 на сто посочват, че цените не са се отразили върху бизнеса, но има и такива, които признават, че временно са спирали дейността си.

Високите цени на тока са истинско изпитание за пекарна в столицата. От 700-800 лв. в началлото на гоодината сега сметката за електричество излиза над 2000 лв. Няма друг изход, освен да увеличи цените на тестените си изделия с между 5 и 10 на сто. Купувачите мигновено усетили скока по джоба си.

Работодателските организации отчитат, че оцеляването в тази ситуация за много фирми е на ръба. Ако няма траен механизъъм за справяне с високите цени на тока, последиците ще бъдатт тежки и за бизнеса, и за потребителите, прогнозират от Българската стопанска камара.

Според БСК, са нужни цялостни реформи в енергетиката за успокояване на пазара.