Прочетено: 463

тв. Bloomberg, "В развитие", 12 април 2022 г.

Българската фондова борса постигна много и е приятно да видиш постигнатото след 30 години. БФБ върви добре, особено в последните години. Ние сме приятно изненадани от интереса, който има към BEAM пазара. За 10 години обаче имаме 14 първични публични предлагания, което е абсолютно нищо. Това заяви Жечко Димитров, изпълнителен директор на СФБ Капиталов пазар АД (правоприемник на Софийска фондова борса), в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

Димитров разказа за историята на капиталовия пазар у нас, неговото развитие в съвременната икономическа история и перспективите за бъдещето. На 8 април се навършиха 30 години от провеждането на първата борсова сесия в новата икономическа история на България.

“Един пазар трябва да работи не само в полза на търговците на пазара, но да извършва и своята обществена функция. Да играе ролята на място, което събира пари за българските предприятия, да създава нови работни места, а не да създава предпоставки за износ на капитали от България”, коментира Димитров. Той добави, че това е политика, която би следвало да бъде развита от фондовата борса.

По думите на госта пазарът се е развил много от създаването си, но през цялото това време липсва последователна държавна политика за него.

“Не са необходими чудеса. Никой не очаква от държавата да направи чудеса, става въпрос за предпоставки”.

Димитров отбеляза, че в системата на образованието темата за инвестиции, финансова грамотност и познания за финанси и борсови операции “я няма и не се задава да я има”. Той изтъкна, че в някои икономически университети се изучава дисциплината, но не особено широко.

“Държавата трябва да се опита да насочи политиката си в посока привличане на инвеститори и осигуряване на по-голяма публичност”.

Димитров посочи като възможен пример опцията Фондът на фондовете да прави инвестициите си през BEAM пазара. Той обясни, че за това няма никаква пречка, а така ще се даде възможност за намаляване на инвестициите на фонда и привличане на публично финансиране.

В дългосрочен план Димитров очаква БФБ да работи за малките и средни предприятия, да бъде генератор на нови научно-изследователски компании, които да излизат на пазара. “Това борсата не може да направи сама - това е плод на работа на работодателски организации, на съвместна работа с инвестиционните посредници”, изтъкна той.

“Вярвам, че борсата в България има бъдеще и то ще е много повече от тези 30 години, които са изминали до момента”,

заяви още гостът.

Целия разговор вижте във видео материала.