16.12.2009

На 16 декември 2009 г. консултантската компания "Делойт България" представи на пресконференция в София доклад на тема: "Енергийни прогнози 2010". Econ.bg ви предлага да се запознаете с него.

 

Резюме

Несигурността на глобалната икономика през 2008 г. и 2009 г. постави редица предизвикателства за предстоящата година пред пазара като цяло и пред производството на енергия в частност. "Вероятно през 2010 г. ще има редица предизвикателства повсеместно в индустрията "Енергетика и ресурси", но основното е ключовата роля на енергетиката за всеки индивид на тази планета", споделя Илиян Василев, Председател на "Делойт България" и Лидер на сектора "Енергетика и ресурси" за страната. "Без значение как точно ще започне възстановяването в сектора, става все по-ясно, че то ще мине под мотото "става от само себе си", допълва Питър Бомел, Лидер за сектора "Енергетика и ресурси" в глобален мащаб на "Делойт".

Започва глобална промяна, но каква ли форма ще приема тя? Това може би е най-важният и сложен за отговор въпрос към енергийните компании. Много икономисти предвиждат възстановяване на два етапа ("W-shaped" recovery). Според този обрат, цялостното икономическо развитие ще изпита скромен растеж, но икономиката в отделни сегменти ще остане слаба.

Основни изводи от доклада:

  • Въпреки икономическата рецесия и постиженията в областта на енергийната ефективност, очаква се енергийното потребление да нараства умерено годишно средно с 1,6% до 2030 г. Основният двигател на тази растяща консумация е демографския ръст в Китай, Индия и други региони. В развитите икономики, растящият жизнен стандарт води до употребата на все повече консумиращи електрическа енергия високотехнологични уреди. В същото време смяна в парадигмата на управление на климатичните промени, енергийното производство, разпределение и потребление, успех в повишаването на енергийната ефективност, новите енергоспестяващи технологии и утвърждаването на нови модели на управление на енергийните системи може да доведе до съществени ревизии в модела на нарастващо енергопотребление, особено в развитите страни.
  • През 2010 г. ще има усилена тенденция за промяна в поведенческия модел на населението в развитите икономики, насочена към консервация и спестяване на енергия. Енергийната ефективност, спрягана често като универсалното решение, ще се наложи от препоръчителна в задължителна. Липсата на достатъчно пазарни механизми и технологии за енергийна ефективност открива перспективи пред „форсираното внедряване" на енергоефективни технологии с помощта на позитивна държавна регулация.
  • Вероятно енергийните компании ще заемат по-активна позиция по въпроса за контрола на вредните емисии като разработят собствена схема за контрол на въглеродни емисии с оглед спецификите на индустрията и в противодействие на опитите за частичен, а не за цялостен подход към проблема.
  • Според редица анализатори позитивната регулация, гарантираща приоритетно участие на енергийните компании в схеми за търговия с емисии, включително насърчаването на ресурсната диверсификация в посока на ВЕИ и енергийна ефективност ще намали разходите по привеждане в съответствие с новите стандарти за емисии. В допълнение ще ограничи навлизането на спекулативен капитал в тези сектори, което може да дестабилизира пазара.
  • Вероятно газово-петролните компании, в това число международни (IOCs) и национални (NOCs), ще изпитат определени затруднения през предстоящата година. Очаква се интереса към сливания и придобивания в енергийния сектор да се активизира отново и да възвърне нивата си отпреди кризата до 2011 г.
  • Има вероятност електро-енергийните компании също да изпитат затруднения. Най-важният от тях е свързан с възхода на „интелигентниte мрежи", които имат потенциал буквално да осъществят революция в енергийния сектор като намалят от една страна консумацията на енергия с до 30% и от друга, нуждата от изграждане на нови заводи за производството на енергия.
  • Производството на възобновяема енергия вероятно ще се концентрира в два региона, които са синоним на изкопаеми горива - Близкия изток и Северна Африка. Географските и демографски условия там са подходящи за нов тип лидерство в областта на възобновяемата енергия.
  • Смяната в модела от децентрализирани към централизирани решения вероятно ще се засили в дългосрочен план, което ще позволи на компаниите да упражняват повече контрол върху особено сложни и скъпи енергийни проекти.

"Енергийни прогнози 2010" е първият доклад на "Делойт" от годишна поредица, посветена на перспективите пред индустрията "Енергетика и ресурси" във всичките й подсектори. Публикуван е в момент, когато много икономики, развити или развиващи се, излизат от една от най-тежките рецесии в последните 50 години. Докладът е разработен на база интервюта с клиенти, енергийни анализатори и старши експерти в областта от дружества-членове на "Делойт".

Пълния текст на доклада (в PDF-формат, на английски език) ще откриете в прикачения файл.

Енергийни прогнози 2010