30.10.2009

С много силна заявка за реформа на системата преминават 100-те дни на управление на новото ръководство на Министерството на здравеопазването. Повярваха много лекари. Пациентските организации също бяха обнадеждени.

Голямото “приземяване” обаче се случи точно пет дни преди емблематичните 100 (те изтичат на 3 ноември). Здравният министър д-р Божидар Нанев оповести проектобюджета за догодина. Половин милиард лева по-малко ще има за здравето на българина през 2010-а! Стряскащо число! Още повече, че в моменти на криза заболеваемостта се увеличава (доказано е чрез данни от предишни тежки периоди). “Това може да си позволим да заделим в ситуация на финансов колапс”, каза министърът. И не прикри личното си разочарование.

Сега с този бюджет реформите изглеждат доста по-трудни. Защото, както обичат да казват финансовите министри, пари за здравеопазване ще се дават само срещу реформи. А лекарите от години ги контрират - ама реформа без пари не става. И май са прави.

Екипът на д-р Нанев обяви идеите си за преструктуриране на болници, закриването на неефективните клиники и промяната в здравноосигурителния модел още на 60-ия ден от поемането на ведомството. Да, много са ни болниците - над 400. И това е ясно дори на неспециалистите. Швейцария, която е съизмерима с нас, разполага с 50 болници. А не сме чули гражданите й да нямат достъп до лекар.

За преструктурирането на лечебните заведения се говори още от 10 години. Бившият министър проф. Радослав Гайдарски, който дойде на министерския пост през август 2005 г. твърдо решен да се справи с тази задача, не я изпълни. Дано д-р Божидар Нанев има повече късмет.

Екипът му заяви, че в шестте икономически района на държавата ще има по една високоспециализирана болница. Тя ще е такава, че в нея на пациента да могат да му бъдат извършени всичките необходими изследвания и лечение. А не да обикаля общински, областни и накрая университетските болници.

В четвъртък д-р Нанев последователно заяви, че само в първите 6 месеца на следващата година ще бъдат затворени 80 неефективни лечебни заведения. Чиито кадри не са с нужната квалификация, опит, не извършват минималния брой операции и процедури, че да поддържат добрата си “професионална форма”. А тя е животорешаваща за състоянието на болните.

Вторият голям проблем в системата е лекарствената политика. Два месеца след поемането на МЗ от екипа на д-р Нанев пациенти пак сигнализираха, че са изчезнали спасителни онкомедикаменти в Плевен, Бургас, Стара Загора и др. Каквито и икономии да се налагат, то онкоболните не трябва да чакат със седмици доставката на спасителните си препарати. Защото ден забавяне - и ефектът от терапията изчезва. Трябва да се започва наново, а това значи и нови разходи, коментираха пациентски организации.

Добрата новина е, че перото за лекарствата по наредба № 34 (медикаментите срещу рак, СПИН, кръвни заболявания и др.) за догодина няма да се орязва. То обаче не е достатъчно и ще се изискат мениджърски хватки, за да се оползотворят и по най-добрия начин (да се купят повече лекарства след изгодно приключили тръжни процедури).

Преди дни стана ясно, че отново ще се пише национален антираков план. Да, но такава програма вече има изготвена от водещите ни онколози още през миналата година. Необходимо ли е нови работни групи (а дали в тях ще са попаднали най-опитните специалисти в областта) да вършат същата работа? В миналото остана и идеята на пациентските организации и на Центъра за защита на правата в здравеопазването специална информационна система да следи всяка една доставка на онколекарство във всяка специализирана болница или диспансер в страната. А болните с есемес или имейл да бъдат уведомявани кога ще получат спасителния препарат.

През изтичащите 100 дни екипът на д-р Нанев обеща по-лесен достъп на пациента до качествена медицинска помощ. Обеща да промени начина на акредитация на лечебните заведения. В момента те плащат на оценителите (пътните им, дневните им, нощувките им и още куп разходи) и те ги акредитират. Обеща и по-добро оборудване и модернизиране на “Спешната помощ” - там обаче от 7100 души по щат, 1800 са незаети. Защото лекарите, които дават тежки дежурства, а през нощта влизат в размирни квартали и гета, взимат средно около 600 лв. А в някои частни клиники докторите си заработват тази сума само за седмица.

Най-сериозната промяна, която начерта ръководството на здравното министерство, е в здравноосигурителния модел - частни фондове ще излязат на пазара наравно със здравната каса, а пациентът ще доплаща. 2010 г. ще бъде подготвителна за тези нововъдения, а 2011 г. идеите ще станат факт.

За тези близо сто дни са изготвени революционни промени в Закона за здравното осигуряване. Те намаляват административния апарат в НЗОК, а шефът й ще се избира от парламента. Залагат се строги санкции за хората, които не си плащат здравните вноски (а те вече са 1,2 млн. души!). “Ще приравним вноските с данъците и така ще има по-висока събираемост”, каза д-р Нанев.

Вижда се, че планът е начертан. И написан. Остава изпълнението.

 

Много шум, малко програма

Новият български премиер блести преди всичко с атаки по адрес на предшествениците си. Това пише австрийският “Ди пресе” по повод първите 100 дни на правителството.

“И сто дни след поемането на властта все още не може да се каже дали Бойко Борисов ще бъде само медиен премиер, или наистина успешен политик”, посочва авторът Франк Щир. Тлеещата от години вражда между него и Сергей Станишев заплашва да достигне връхната си точка, твърди той. Цитира Борисов, който казва: “Създаденото от Станишев Франкенщайнче ще му изяде главата”, имайки предвид стартиралата през 2007 г. Държавна агенция за национална сигурност. “И 100 дни след началото на управлението си Борисов не се отказва да воюва с предшественика си по обичайния за него хъшлашки прям начин”, посочва авторът.

Премиерът обеща, че ще построи 3 автомагистрали. Цари обаче неяснота относно съдбата на планираните големи енергийни проекти с руско участие, пише Щир.

 

Проф. Генчо Начев, шеф на "Св. Екатерина": За 100 дни чудеса не стават

Ако някои очакват за 100 дни в системата на здравеопазването да се случат чудеса, той значи е наивник. А аз не съм.

Първото, което прави човек, щом влиза на ново място, е да се ориентира в структурите му. Това направи и екипът на министъра. Веднага след това започна инициатива за подпомагане на трансплантациите. Работна група от експерти в момента подготвя медицинския стандарт за извършване на присаждания, който трябва да е готов до 6 декември т. г.

После д-р Нанев и заместниците му начертаха плана за преструктурирането на болниците. За да имаме обаче първи резултат, според мен са нужни още 6 месеца. Бяха написани и много важни промени в Закона за здравното осигуряване, изготвени след широкото им обсъждане с лекари, профсъюзи, работодатели. Ето те са алфата и омегата на бъдещите промени.

Имам обаче вътрешното чувство, че промените се бавят. Затова бих посъветвал да се ускорят. Защото, ако пак ме попитат за моя коментар за стореното след6 месеца, няма да мога да кажа - минали са само 100 дни...

 

Проф. Радослав Гайдарски, бивш здравен министър: Кризата не е оправдание

Министърът, който назначи новото правителство, е един разумен човек. И той като мен се опитва да реформира системата. Ама това не зависи само от него, а от премиера, от финансовия министър.

Хареса ми, че Симеон Дянков първо говореше как допълнително ще се вкарат пари в системата. Но не ми хареса, че ще се взимат пари от големия резерв на касата. И че догодина за здравеопазване са отделени с половин милиард по-малко средства. Било криза? Ама това не е оправдание! Напротив, точно в този момент трябва да се отделят още повече пари, защото се увеличават сърдечните страдания, инсултите, психически болести и др.

Щели да намалят болниците с 80, ами това значи да спестиш примерно 10 млн. за година. Тези пари ли ще спасят системата? Та тя има нужда от стотици пъти повече.

Обещаха да въведат диагностично-свързаните групи (б. р., в болница да те лекуват не само за основното, но и за съпътстващи заболявания) на мястото на клиничните пътеки. За това са нужни поне 500 млн. лв., откъде ще ги вземат?

Здравни реформи? План вече има, действайте