02.09.2022

Вж. Част 1

Технологии в туризма

В продължение на много години технологията е била тясно свързана с туризма, тъй като индустрията се стреми да се възползва от развитието и промените, откриването на дестинации и предоставянето на нови продукти и услуги. Дигитализацията на съвременното общество отвори изобилие от възможности за доставчиците на туризъм да споделят информация с широк кръг туристи. Разработването на QR кодовете за социалните медии предостави на туристическите агенти възможности, които не са били налични досега.

Три ключови технологични тенденции, засягащи туризма днес и в близкото бъдеще, са:

  1. мобилните технологии;
  2. интелигентният туризъм (Смарт туризъм);
  3. потапящите технологии (виртуална реалност, добавена реалност и др.).

Безплатният достъп до интернет се превърна в стандартно изискване за настаняване, което го нарежда преди уединението, басейните, плажовете, ресторантите и фитнес центровете. Тъй като пътуващите стават все по-независими и разчитат все по-малко на туроператорите, ползите от мобилните технологии и приложения се очаква да нараснат още по-осезаемо.

Привържениците на технологиите предполагат, че традиционните начини за предоставяне на информация за туризма и хотелиерството ще изчезнат, тъй като мобилните технологии ще станат още по-разпространени.

„Смарт“ туризъм

Туристическите дестинации и организации вече използват данни в реално време, разбирайки по-добре как туристите взаимодействат с техните местоположения. „Смарт“ туризмът описва нарастващата зависимост на дестинациите, индустрията и туристите от технологиите и е важен елемент от „смарт“ градовете.

По-специално, големи количества данни се събират, за да се разбере по-добре как се използват дестинациите и услугите и след това се превръщат в ценностни предложения. На свой ред и подпомогнати все по-често от изкуствен интелект (AI), тези „големи данни“ се обработват и анализират, за да се моделира, оптимизира и визуализира използването на дестинациите и да се увеличи ангажираността на местните жители и посетителите на дадено място.

Umni AI” е българска компания, чиято мисия е да направи използването на разговорен AI за обслужване на клиенти лесно и достъпно, за да се даде възможност на бизнеса да автоматизира комуникацията с клиентите самостоятелно чрез създаване на дигитални асистенти с AI за техните нужди без технически умения.

Друг пример за българска компания е TelelinkCity. Продуктът им City Card „всичко в едно“ е насочен към нуждите на умния пътешественик. Предлага лежерно изживяване, което включва всичко, от което имате нужда, за да си прекарате добре – безплатен вход за най-добрите забележителности, множество турове, но също така и препоръки и отстъпки за ресторанти, магазини и места за забавление.

„Смарт“ градовете се стремят да подобряват различни аспекти, като използване на ресурси, управление, устойчивост и качество на живот. Една дестинация, която е водеща със своята „смарт“ туристическа индустрия, е Китай – туристите използват телефоните си, за да извършват прости задачи като плащане на таксита, поръчване на храна, проверка на времето на опашките по забележителностите, четене на информация за дестинацията или атракцията, и използване на QR кодове.

„Смарт“ идеята е добре позната и на местата за настаняване. AccorHotels, например, се стреми да подобри своите помещения за настаняване чрез вграждане на иновативна технология директно в дизайна на своите стаи, включвайки гласов асистент на Google Home, който контролира осветлението и забавленията в стаята, система за LED осветление със сензор за движение, различни помощни средства за сън и средства за ароматерапия, които помагат на хората да се събудят с различни силни аромати.

„Потапяща технология“

Бързият напредък на технологиите предоставя завладяващи електронни изживявания чрез добавена реалност (AR) и виртуална реалност (VR), с потенциала да променя начина, по който хората пътуват. Въпреки че тези две технологии са много различни в чувствата, които доставят на потребителя, те могат да осигурят технологично подобрени изгледи на дестинации, продукти и услуги. Както AR, така и VR могат да се използват по различни начини преди, по време и след посещение за дейности като маркетинг, образование и забавление. Индустрията на туризма и хотелиерството все още открива набор от възможности за тези технологии.

Пример за българска компания, специализирана в разработването и предоставянето на фотореалистични интерактивни преживявания във VR е ZenART. Компанията използва 3D сканиране, фотограметрия и комбинация от артистични техники, за да предостави безпрецедентна графична точност. ZenART отбеляза поредното си постижение на наградите на БАИТ, грабвайки наградата за Успешен български ИКТ продукт или услуга за 2021 г., и бе сред финалистите в категорията Startup.

Интелигентното туристическо изживяване е най-очевидният вид интелигентен туризъм, доставчиците сега възприемат иновативни технологични подходи за развитие и подобряване на туристическото изживяване, което предлагат. Това варира от приложения с добавена реалност до игри и виртуална реалност. В Обединеното кралство главният хотел от Premier Inn направи добавената реалност съвместима със стенните карти в хотелските стаи. Когато тези карти се разглеждат от смарт устройство, стенните карти представят допълнителна информация за някои от местните интересни места. Други примери могат да бъдат влакчета за виртуална реалност или балони с горещ въздух, където се чувствате сякаш наистина сте на атракция или в балона.

Internet of Things (IoT)

Една от най-вълнуващите обещаващи тенденции в технологиите за пътуване е Internet of Things (IoT). Това включва интернет базирана взаимосвързаност между устройствата. По този начин позволява на устройства чрез сензори да изпращат и получават данни. Вече IoT устройствата играят жизненоважна роля в индустрията за пътувания и туризма и тяхното приложение ще се увеличава още повече.

Например, IoT технологичните устройства могат да бъдат инсталирани в хотелски стаи, които се свързват с всичко – от осветлението до телевизора и системата за въздушно охлаждане, което позволява всичко да се контролира от смартфон. На летищата могат да се монтират сензори на кутиите за багаж, които ще предупреждават пътниците, когато пристигнат на движещата се лента.

В близко бъдеще ще видим роботи да посрещат пътници на летището или пред хотела. Представете си, че можете да пристигнете в нов град и незабавно да имате интелигентен робот, който да Ви води с полезна информация като упътвания и разписания за градските услуги. Използвайки изкуствен интелект, Intelligent City Bot се превръща в градски асистент, с който можете да взаимодействате с помощта на разпознаване на реч, текст или изображение. Този робот има цифров интерфейс, който може да изпълнява функциите на кол центрове, социални медии и дори уебсайта на местното кметство. Чатботовете все по-масово се използват за обслужване на клиенти – задвижвани от AI, те са все по-бързи и по-бързи при решаването на заявките на клиентите.

Интелигентният градски туризъм може да бъде подобрен с новите технологии за Internet of Things (IoT) по много начини. Тези начини включват интелигентно издаване на билети, интелигентни услуги за сигурност, подобрени транспортни услуги, виртуална реалност, езикови услуги и интелигентни градски ботове, които насочват посетителите.

Интелигентният (Смарт) градски туризъм се движи отчасти от големи събития – концерти, спортни събития, модни ревюта и т.н. Интелигентното управление на тълпата е чудесен начин интелигентният градски туризъм да се възползва от IoT за рационализиране на предоставяните услуги.

Един интересен пример е новата денонощна книжарница, отворила врати в новия район Xiongan в Северен Китай през 2019 г. Тъй като няма персонал, на потребителите се изисква членство, за да влязат. Очаква се новите потребители да прокарат личните си карти и да преминат през технологията за разпознаване на лица, за да се регистрират. Цялата среда на 24-часовата книжарница разчита на IoT и 5G мрежата, което прави това пазаруване натоварено с технологии и фокусирано върху удобството.

 

Как различните поколения възприемат нововъзникващите тенденции в туризма?

Различните поколения и начинът, по който те виждат пътуването във времето, оказват влияние върху променящата се и динамична среда в индустрията. Започвайки от най-старото поколение, Бейби бумърите (55+ г.) изглежда са по-наясно с дестинацията, където отиват, но все пак искат помощ и подкрепа по време на процеса на резервация. Основната им мотивация за пътуване е почивката, последвана от разглеждане на забележителности.

Поколението X (34 – 54 г.) разчита най-вече на туристическите агенции, но също така проявява интерес към сайтовете за ревюта на пътувания, докато планира пътуването, но пък предпочита помощта на агенциите при резервация. Това е поколението, което проявява по-голям интерес към курортите (10%) и алтернативните места за настаняване. Изборът на пътуване е ориентиран към семейството.

Милениалите (18 – 33 г.) предприемат повече пътувания от другите поколения. Те вече не разчитат предимно на туроператорите по време на процеса на планиране на пътуването. Всъщност те предпочитат търсачките и директните сайтове на хотелите.

Поколението Z (18 г.) е най-склонно да разчита на метатърсачките, когато планира пътуване. Когато избират дестинация, представителите на това поколение вземат предвид броя на снимките, които ще могат да споделят в социалните медии, и уникалността на преживяването. Животът на поколението Z е дълбоко повлиян от използването на нови технологии, към които то е било социализирано още от детството си.

 

Заключение

Туристическата индустрия преминава през период на спад и големи предизвикателства. С времето всички опасения и страхове ще бъдат разрешени и за нула време хората ще пътуват до различни дестинации по света. Технологиите ще направят пътуването по-лесно и удобно.

Иновациите ще подобрят ваканционното ни преживяване. Ходенето на различни места и срещите с хора увеличават нашата визия и перспективи. Любознателността на хората да търсят знания никога няма да свърши.

След почти две години на несигурност все още не можем да сме на 100% сигурни как изглежда бъдещето на пътуването, но можем поне да видим светлина на хоризонта. Пътуващите ще започнат отново да мечтаят за пътувания на дълги разстояния и мечтани ваканции, но все още ще има фокус върху плановете на открито и социално дистанцираните дестинации.

От страна на технологиите, „безконтактното“ ще се превърне в норма и туристическите компании ще трябва да намерят начини да предоставят повече насоки и персонализирана подкрепа на клиентите си в тяхното пътуване чрез цифрови и иновативни изживявания. Бизнес пътуванията бавно ще се върнат, но все още има дълъг път до пълното възстановяване – тъй като дистанционната работа и виртуалните срещи изглеждат все по-популярни от ден на ден. 

__________

Българска стопанска камара стартира първото в България проучване с цел да анализира информация доколко българският бизнес е готов да посрещне предизвикателствата на променящия се свят. Голяма част от отговорилите до момента фирми са споделили, че споменатите по-горе в статията тенденции няма да ги засегнат пряко или не се отнасят за техния бизнес. Тези отговори бяха получени преди войната в Украйна. Към днешна дата, обаче, събитията се развиват по начин, който пряко или косвено засяга всички сектори на икономиката. Ето защо следенето и анализът на глобалните тенденции е част от осигуряването на растежа и развитието на всеки бизнес. Рано или късно тенденциите се превръщат в норма.

А Вас засягат ли Ви появяващите се тенденции? Готови ли сте за бъдещето?

* Тази статия се позовава на достоверни източници като FutureofTourism, WorldEconomicForum, TravelDailyNews, ESEI, Smartvel и др. По статията работи Мария Коланева, младши сътрудник в Център „Международно икономическо сътрудничество“ на БСК.

Бъдещето на туризма (Част 2)