01.04.2015

Българската стопанска камара и Браншовата камара за светодиодни технологии в осветлението

организират

НАЦИОНАЛНА КРЪГЛА МАСА

„ВЪЗДЕЙСТВИЕ НА СВЕТОДИОДНАТА ТЕХНОЛОГИЯ ВЪРХУ ЕНЕРГЕТИКАТА,
ИКОНОМИКАТА И ОКОЛНАТА СРЕДА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ“

на 1 април 2015 г., сряда, 10.30 ч.,
в конферентна зала на Българската стопанска камара (ул. Алабин 16-20)

Форумът е част от националната програма за честване на Международната година на светлината, която се провежда под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев.

В рамките на събитието представяния ще направят:

  • Проф. Христо Василев – председател на Браншовата камара за светодиодни технологии и осветление (БКСТО);
  • Инж. Атанас Панцерев – управител на „Панцер България“ ЕООД (дизайн и производство на LED осветление, контролни, управляващи и захранващи системи за тях).
  • Доц. д-р Красимир Велинов  - Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски" – София, Катедра „Електрификация на минното производство“.

 

В рамките на събитието ще бъде популяризирана светодиодната технология и ползите за икономиката, както и ще бъдат представени положителни и отрицателни практики с цел развитие на енергийната ефективност и опазването на околната среда.

***

Осветлението чрез светодиодната технология допринася съществено за намаляване на консумацията на електрическа енергия. Приложението на светлинните технологии има значим екологичен ефект и за чувствителното намаляване на емисиите от парникови газове, ограничаването на светлинното замърсяване и замърсяването с живак. Експерти от бранша прогнозират, че към края на 2020 г. може да бъде постигнато намаляване на енергийните разходи на домакинствата, бизнеса и общините с близо 850 млн. лв. годишно. Това от своя страна е възможност за ускоряване на развитието на икономиката и създаване на нови работни места.

Националната кръгла маса се организира със съдействието и подкрепата на Българската академия на науките (БАН), Българския национален комитет по осветление (БНКО), Съюза на физиците в България (СФБ), Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) и Научно-техническия съюз на енергетиците в България (НТСЕБ).

ПРОГРАМА

10:00-10:30 ч. - Регистрация на участниците

10:30-10:40 ч. - Приветствие към участниците от Божидар Данев –  изпълнителен председател на БСК

10:40-11:10 ч. - Въздействие на светодиодната технология върху енергетиката, икономиката и околната среда – проф. Христо Василев, председател на БКСТО, управител на „Денима 2001“ ООД

11:10-11:30 ч. - Недобрите практики в обществените поръчки за осветление, предпоставка за чувствително нарушаване на обществения интерес – инж. Атанас Панцерев, управител на „Панцер България“ ЕООД

11:30-11:50 ч. - Предложения за премахване на недобрите практики в обществените поръчки за осветление – доц. д-р Красимир Велинов, МГУ  "Св. Иван Рилски"

11:50-12:50 ч. - Дискусия

12:50-13:00 ч. - Приемане на предложения за промяна на нормативната рамка

За контакт: Биляна Бонева, Тел.: +3592 932 09 11, Email: b.boneva@bia-bg.com

_____________

Моля, имайте предвид, че по време на събитието ще бъдат направени снимки, видео и/или аудио записи. С участието си в събитието давате на организаторите правото да използват тези материали за некомерсиални цели, включително да публикуват снимки и/или видеоклипове в уебсайтове и профили в социални мрежи.

Национална кръгла маса