08.12.2016

Български икономически форум 2016  ще се проведе на 8 декември в София хотел Балкан. Темите за обсъждане в настоящата политическа и икономическа ситуация са във формат „кръгла маса“ и са от интерес, както за българския бизнес, така и за финансовия сектор на страната.

1. Първата тема е Предизвикателствата пред присъединяването на България към Еврозоната.“

В първата част на тази дискусия ще бъде разгледан опитът на Словакия, Литва и Латвия в процеса на присъединяване - какви изводите могат да се направят за България?

Официални гости:

  • Андрис Вилкс, финансов министър на Латвия в периода ноември  2010 – ноември 2014; по настоящем директор в ЕИБ, в Борда на Директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие(EBRD)
  • Гедиминас Шимкус, Изпълнителен директор на Служба по икономика и финансова стабилност, Централна банка на Литва
  • Игор Барат, бивш пълномощен представител на правителството за приемане на Еврото в Словакия; по настоящем Ръководител на Европейския регионален офис на Международна инвестиционна банка.

Втората част от дискусията ще обхване следните теми:  До къде е България в процеса по присъединяване? Какво следва да се случи съгласно договора за присъединяване на България към ЕС? Влияние на присъединяването към Еврозоната върху различните сектори - публични финанси, финансов сектор, ценообразуване и бюджет на домакинствата, пазар на труда, преки инвестиции, внос и износ.

В дискусията ще вземат участие представители на големите работодателски и бизнес и браншови организации, водещи банки и  Европейската комисия. 

2. Втората тема на форума е „Бизнес средата за малките и средни предприятия в България. Как да насърчим развитието им. Кредитиране и насърчаване на износа на малките и средните“

За участие в дискусията са поканени представители на всички парламентарни групи, големи работодателски и бизнес организации, инвеститори, както и организации на бизнеса от различни региони на страната, Българска банка за развитие, Българска агенция за експортно застраховане, както и други финансови институции, които имат отношение към финансирането и развитието на малките и средни предприятия в България.

В дискусията ще участват:

  • Стамен Янев, изпълнителен директор, Българска агенция за инвестиции;
  • Никола Стоянов, зам.-изпълнителен директор, Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия
  • Ивелина Пенева, главен директор, Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност", Министерство на икономиката (поканена)

Потвърдилите участници до момента, можете да намерите на сайта на Български икономически форум www.biforum.org

За регистрация – тук

За програмата - тук

 

_____________

Моля, имайте предвид, че по време на събитието ще бъдат направени снимки, видео и/или аудио записи. С участието си в събитието давате на организаторите правото да използват тези материали за некомерсиални цели, включително да публикуват снимки и/или видеоклипове в уебсайтове и профили в социални мрежи.

Български икономически форум 2016