23.04.2018 - 24.04.2018

Томчо Томов, директор на Националния център за оценка на компетенциите (НЦОК) при БСК, ще участва с презентация в срещата на генералните директори за професионално образование и обучение (ПОО), която ще се проведе на 23 и 24 април 2018 г., в Резиденция "Бояна", в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Срещата ще протече под мотото „Бъдещето на труда - бъдещето на професионалното образование и обучение" и ще бъде официално открита от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев (в 9.30 часа, на 23 април) и от представител на Европейската комисия.

Сутрешната дискусия в първия ден на форума ще се съсредоточи върху бъдещето на ПОО (VET 2030) - предизвикателства, приоритети, характеристики и визия след 2020 г. Основните изказвания по темата „Бъдещето на професионалното образование и обучение – българската перспектива“ ще направят Мария Тодорова, директор на Дирекция „ПОО“ в МОН, Томчо Томов – директор на НЦОК при БСК, и Юлия Симеонова - национален секретар на КНСБ.

В рамките на форума ще бъдат представени резултатите от проучване на пазара на труда в България и резултатите от ПОО, осъществено от Industry Watch, както и картографиращо проучване на мерките за проследяване на придобитите професионални умения в държавите-членки на ЕС.

За първи път вниманието на държавите-членки е насочено към Препоръката за проследяване на завършилите в областта на ПОО. Дискусиите ще се провеждат в 4 работни групи, така че всеки делегат ще има възможност да сподели своето мнение по темите и да обмени практически опит. Семинарите за партньорска проверка за проследяване на завършващите курсове ще се извършват с оглед на препоръката на Съвета относно проследяването на висшисти, приета през ноември 2017 г.

Вторият ден на форума ще бъде посветен на заключенията, по-нататъшния път на политическите дебати относно актуализирането на политиките за ПОО и обучението за възрастни. В рамките на тази част от дискусията ще бъдат представени и приоритетите в областта на ПОО на предстоящото Австрийско председателство на Съвета на ЕС.

_____________

Моля, имайте предвид, че по време на събитието ще бъдат направени снимки, видео и/или аудио записи. С участието си в събитието давате на организаторите правото да използват тези материали за некомерсиални цели, включително да публикуват снимки и/или видеоклипове в уебсайтове и профили в социални мрежи.

Среща на генералните директори за ПОО в ЕС