20.04.2022

Център "Външноикономическо сътрудничество" към Българска стопанска камара, Enterprise Europe Network има удоволствието да Ви покани на обучение на тема: 

Кой ще наследи бизнеса ми?

Обучение ще се проведе на 20.04.2022 г. от 14:00 до 17:00 часа в BIA Sky Office Building, зала „Луна“. 

Световната статистика показва, че само 30% от семейните компании преминават успешно в ръцете на второто поколение и само 15% преминават в ръцете на третото поколение. За да сте от собствениците, които успяват да го направят, вашата семейна компания трябва да премине пътя от „family run“ до „family owned“ бизнес. Обучението „Кой ще наследи бизнеса ми?" ще ви покаже как да извървите този път. 

Теми на фокус:

  1. Защо компаниите нямат план за наследяване на бизнеса?
  2. Кои са четирите стаи?
  3. Какво е корпоративно управление
  4. Ролята на борда на директорите
  5. Кой да управлява бизнеса? 

За лектора:

Калоян Кирилов е инвестиционен банкер с 20-годишен опит. След като завършва MBA (магистър по бизнес администрация) с пълна стипендия в GVSU, САЩ, работи за Американската агенция за малък и среден бизнес, както и за „Мерил Линч“. След завръщането си в България се занимава с консултантска дейност в сферата на сливанията и придобиванията на компании. Основател е на „Синерджи Груп“ и два стартъпа. Автор е на книгите „Стартъп в BG“ (първа и втора част), „Как да продам фирмата си?“ и „Историята на Екстрапак“. 

Приемаме, че голяма част от собствениците на семейни компании в България са стартирали своя бизнес през 90-те години на миналия век. Тогава те са били на 30-40 години; сега, след 20-30 години — вече на 60 и повече години. Първо, на тази възраст е нормално човек да мисли за почивка и пенсиониране. По-важното обаче е, че когато един собственик е развивал своя бизнес в продължение на двайсет години, той вече изпитва изключителна умора - по-скоро психическа, отколкото физическа. Хората, които са се занимавали някога в живота си с частен бизнес, ще разберат много добре за какво говоря. И тук вече се появява проблем. На възраст сте и повече нямате сили да продължавате ежедневната борба с големите международни компании за място на пазара. Ако бяхте служител, най-нормалното би било да се пенсионирате и да си гледате внуците. Когато обаче имате бизнес, не може просто така да го захвърлите и утре да заминете за Хавай. Започвате да се питате какво да правите с бизнеса. На кого да го оставите? Децата ви искат ли да се занимават с него? Имат ли уменията да го развиват? Този бизнес ви е като още едно дете и не искате просто така да го оставите и да се надявате късметът да ви покрие. Това предаване на един бизнес от поколение на поколение е проблем и на запад, и е известно под термина succession planning, т.е. кой да поеме бизнеса от собствениците. За да научите повече, участвайте в семинара на 20 април 2022! 

Участието в обучението е платено – таксата е в размер на 120 лв. с ДДС. Таксата включва участието в обучението и получаването на книгата „Кой ще наследи бизнеса ми?“. Изисква се регистрация с попълване на регистрационна форма.

Регистрации се приемат до 14 април 2022 г.

За контакти: Теодора Данаилова, t.danailova@bia-bg.com. Местата са ограничени!

Линк за регистрация 

Плащането за обучението може да направите по банков път по сметката на:

Българска стопанска камара

Банка ДСК

София, Клон “Калоян”

IBAN: BG61STSA93000021609234

BIC КОД: STSABGSF

Такса семинар „Кой ще наследи бизнеса ми?”

_____________

Моля, имайте предвид, че по време на събитието ще бъдат направени снимки, видео и/или аудио записи. С участието си в събитието давате на организаторите правото да използват тези материали за некомерсиални цели, включително да публикуват снимки и/или видеоклипове в уебсайтове и профили в социални мрежи.

Обучение: