10.06.2022

През последните месеци, в условията на енергийна криза и предстоящите дебати около прилагането на пакета "Fit for 55", темата за Зеления преход към нисковъглеродна икономика отново излезе на преден план в Европа и в България. За страната ни, която е сред най-зависимите от изкопаемите горива в ЕС, това е решаващ момент и най-вече перспектива за модернизация и иновации, не само за енергийния сектор, но и за българската икономика като цяло.

Медийният портал DIR.BG и специализираният сайт за енергетика, екология и икономика 3e-news.netорганизират на 10 юни в София конференция "Зелената сделка – иновации, инвестиции и справедлив преход". Българска стопанска камара е институционален партньор на събитието.

Целта на конференцията е да събере на едно място европейски и български лидери, водещи експерти, представители на бизнеса, неправителствения сектор и медиите. В откриващия панел ще участват европейският комисар по сближаване и реформи Елиза Ферейра, комисарят по икономика Паоло Джентилони, комисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, както и президентът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер.

За да представят българската визия в различните панели са поканени президентът на Република България, министър-председателят и министри, представители на законодателната и на местната власт.

Събитието ще бъде структурирано около политически и финансов панел, последвани от пет паралелни сесии. В тях ще се обсъдят следните теми: финансови инструменти за справедлив преход; иновации и изкуствен интелект; енергетика и региони в развитие; климатична отговорност, регулации и технологии на бъдещето; иновации, дигитализация и изкуствен интелект; биотехнологии и земеделие.

Членовете на БСК в страната ще могат да проследят събитието в реално време и онлайн на сайта greentransition.bg.

БСК е сред съорганизаторите на форума.

_____________

Моля, имайте предвид, че по време на събитието ще бъдат направени снимки, видео и/или аудио записи. С участието си в събитието давате на организаторите правото да използват тези материали за некомерсиални цели, включително да публикуват снимки и/или видеоклипове в уебсайтове и профили в социални мрежи.

Kонференция