08.06.2022

Асоциация на промишленото птицевъдство (член на БСК) ще проведе Национален протест състезание на птицевъдите в България на 08 юни 2022 г., от 10:00ч, пред сградата на Министерски съвет, град София.

В деня на протеста се предвиждат следните дейности:

  • Раздаване и подаряване на яйца на населението под наслов – „По-добре да ги подарим, отколкото да ги продадем за без пари“.
  • Провеждане на състезание по целене с яйца по мишени с ликовете на министрите Кирил Петков, Асен Василев и Иван Иванов.
  • Затваряне на пътя пред Министерски съвет.

След проведени редица срещи с министрите на Земеделието, Финансите, Икономиката и с Министър председателя, в които ни бе обещавано справедливо подпомагане заради загубите от Ковид-19 пандемията и икономическите загуби породени от войната в Украйна във вид на ликвидни средства за покриване на загубите за изминали периоди, пшеница и царевица на преференциални цени, справедливо компенсиране по пазарни цени при случаи на инфлуенца и салмонела при птиците и всичко това с краен срок преди три месеца, взехме решение, че единственото средство да заявим тежкото състояние в което се намира птицевъдния сектор е чрез протестни действия, чрез които да изложим нашите искания и предложения.

До момента ни бе отговаряно, че не е възможно сектор птицевъдство да бъде подпомаган по КОВИД мерки, защото нямало нормативна база от ЕК, на която да се разработи помощ. Стана ясно, че в Румъния, Полша, Франция, Германия и други държави от ЕС, за втора година намират механизъм за подпомагане на птицевъдите си по КОВИД схеми.

В България от началото на КОВИД пандемията през 2020г до момента са изплатени 309 мл. лв. по КОВИД мерките за всички направления от земеделието – „Растениевъдство, Животновъдство и Пчеларство“, в които средства ние НЕ фигурираме. Смятаме, че отношението към нашия сектор е обидно и неадекватно. Сектор птицевъдство е най-големия вносител на ДДС в държавния бюджет(за сектор земеделие), осигурява заетост на близо 100 000 души в цяла България, най-големият консуматор на фуражи спрямо всички въдства и съответно понася най-сериозни загуби и към момента е оставен на произвола на съдбата и е поставен в изключително неконкурентна позиция спрямо останалите птицевъди в ЕС, които вече за втора година са подпомагани от своите правителства по КОВИД мерки.

В същото време цените на яйцата, които излизат от производител за Х лева, се продават в търговските вериги двойно по-скъпи. Което е необяснимо за нас и това ощетява сериозно крайния потребител.

Наясно сме, че в нашия сектор са необходими дългосрочни мерки и стратегия за 20 години напред, които да поддържат добрите производствени практики и качество на продукцията ни, да се ограничи до минимум контрабандата на нискокачествено пилешко месо и яйца от други страни, да се повиши биосигурността във фермите и др., но поради тежката ситуация, в която се намираме – от криза в криза, висока инфлация, непосилно скъпи суровини, двойно увеличение на цената на фуражите, високи цени на енергоносителите и големите данъци, които плащаме всеки месец, ни принуждават нашите искания да са основно краткосрочни мерки с бърз ефект, тъй като в тази ситуация предвиждаме много фалити.

Искания на протестиращите:

  1. Сваляне на ДДС на 5% при актуализация на бюджета за първично произведена селскостопанска продукция.(Производство на суровини).
  2. Включване на сектор птицевъдство в кризисния бюджет отпуснат от ЕК за справяне с икономическите последици от войната в Украйна в размер на 500 мл. евро за ЕС.
  3. Включване на сектор птицевъдство по временната рамка от ЕК, която предвижда бюджет от 5% от ПРСР за КОВИД мерки.
  4. Промяна в методологията за изчисляване на паричните компенсации по пазарни цени, при унищожаване на птици заразени с птичи грип или салмонела и изплащането им в срок.
  5. От парите за зърно, които държавата осигури - 1.1 млрд. лв. да се отделят средства (след направени изчисления)и да се дадат директно на птицевъдите за закупуване на жито и царевица на реколта.
  6. Да се отвори кредитна линия за финансиране на птицевъдите през ДФЗ с преференциални лихвени проценти.

Ако тези искания не бъдат изпълнени – за малките и средни птицевъдни предприятия това ще означава сигурен фалит в тази така тежка и безпрецедентна ситуация, в която се намираме и която изисква спешни и смели действия. 

 

За допълнителна информация:

 Даниел Божанков, председател

Тел: 0882020502
Емайл: ipfarming.bg@gmail.com
Web: https://aipbulgaria.com/

_____________

Моля, имайте предвид, че по време на събитието ще бъдат направени снимки, видео и/или аудио записи. С участието си в събитието давате на организаторите правото да използват тези материали за некомерсиални цели, включително да публикуват снимки и/или видеоклипове в уебсайтове и профили в социални мрежи.

Hационален протест - състезание на птицевъдите в България