10.07.2022

Бизнесът е движещата сила на икономиката. Вече 15 години списание „Мениджър“ организира най-престижния конкурс в страната, който отличава и популяризира постиженията и добрите практики на лидерите и компаниите в България, като по този начин те да бъдат вдъхновение за следващото поколение мениджъри. Методологията за оценка на кандидатите е разработена и се прилага от световната консултантска компания „Делойт“. 

От 2022 година конкурсът разширява своя обхват с четири нови категории. Чрез тях отдаваме значимото внимание и към компаниите с годишен оборот до 20 милиона лева, новосъздадените компании, екипите, които чрез идеално синхронизирани усилия, компетенции и умения реализират успешни проекти, както и процесите на бизнес трансформация в самите компании. 

15-ият носител на титлата „Мениджър на годината“ и победителите в новите категории ще бъдат наградени през ноември на традиционната за конкурса тържествена церемония в Софийската опера и балет. 

Първата стъпка към победата е участието - срокът за кандидатстване е до 10 юли 2022 г. на e-mail: konkurs@manager.bg с приложен формуляр за участие след регистрация в сайта mng.manager.bg 

Кандидатстването и участието във всички етапи на състезанието за висши мениджъри не е обвързано със заплащане.

 

Категории и критерии за допустимост 

Основна категория:„Мениджър на годината“ 

Лидерът и компанията, която управлява, да отговарят на следните критерии за допустимост:

  • В последната финансова година да са постигнати поне 20 млн. лв. приходи и компанията да има най-малко 50 служители;
  • Мениджърът да управлява организацията от минимум 2 години. 

След като подадете документи и преминете етапа на допустимост, във втората фаза на състезанието се оценяват финансовите постижения и добрите управленски практики от последните 3 години. Финансовите резултати се сравняват с тези на основните конкуренти в бранша. Излъчват се десет финалисти. Третият етап е за оценка на личностните качества на финалистите и техните индивидуални характеристики. Те се определят по лидерство, предприемачество, стратегическа ориентация и аналитичност, управление на хора и ресурси. „Делойт“ провежда интервюта с всеки финалист, негови преки подчинени и партньори. След това изготвят 360-градусова оценка, чрез която се формира финалният сбор. Обществен съвет от личности с безукорно име и авторитет валидира оценките. 

Новите категории 

Бизнес в първите 20 милиона

С тази категория обръщаме внимание на малкия и средния бизнес в страната. За първа година ще отличим компаниите с годишен оборот до 20 млн. лева. Оценяват се финансовите постижения за последните 3 години, устойчивостта на компанията и добрите управленски практики. Приемат се кандидатури от компании, създадени преди 2017 г. (регистрация в Търговския регистър преди 2017 г.), чиито приходи през 2019, 2020 и 2021 г. са били под 20 млн. лв. за всяка от посочените години. 

Най-добър нов бизнес

Предприемачите, успешно започнали бизнес в последните до 5 години, вече ще имат възможност да представят компанията си в конкурса. Оценяват се приходите, ръстът им, оперативната печалба и марж, възвръщаемост на вложения капитал и ръст на приходите на служител. Ще бъде приложен бенчмаркинг спрямо два основни конкурента на кандидатстващите компании. Приемат се кандидатури от компании, създадени не по-късно от 5 години преди 2021 г. (т.е. регистрирани не по-рано от 2017 г.). 

Екип на годината

Бизнес успехът е резултат от екипна работа и култура на сътрудничество. За да отличим най-добрия екип за 2022 г., ще оценим комуникационните умения, целите и резултатите на екипа, лидерството, психологическата сигурност, изграденото доверие, предлаганата подкрепа между членовете на екипа и взаимно обучение. 

Бизнес трансформация

Категорията дава възможност да представите скорошен завършен проект, довел до ускоряване на бизнеса – нов бизнес модел, операционни трансформации, нов източник на финансиране, дигитализация на процеси, зелени инвестиции в устойчиво развитие и други по ваш избор. Ще бъде отличена най-успешната бизнес трансформация, която се е случила през календарните 2020 и 2021 г. и към настоящия момент е приключила. 

Победителите

Носителят на титлата „Мениджър на годината 2022“ и победителите в новите категории ще бъдат обявени през ноември по време на тържествена церемония в Софийската опера и балет. В националния ефир на bTV ще бъде излъчен и документален филм, чрез който постиженията на най-добрите бизнес лидери в страната да достигнат до възможно най-широка аудитория. 

Очакваме ви в конкурса. Успехите на бизнеса са успехи на цялото ни общество. Нека ги популяризираме заедно. 

Генерален спонсор на 15-то издание на конкурса "Мениджър на годината" е А1

Състезанието за висши мениджърски постижения се провежда и с подкрепата на:  Fibank,  Johnnie Walker , EOSBritish American Tobacco Bulgaria, Volkswagen България, Метрореклама

Медийни партньори са: bTV,  БТАБНРdir.bgДарик24 часаBloomberg TV BulgariaDnes.bgBulFoto

 

 

 

 

_____________

Моля, имайте предвид, че по време на събитието ще бъдат направени снимки, видео и/или аудио записи. С участието си в събитието давате на организаторите правото да използват тези материали за некомерсиални цели, включително да публикуват снимки и/или видеоклипове в уебсайтове и профили в социални мрежи.

Конкурс „Мениджър на годината“ - срок за кандидатстване 10 юли!