10.07.2023 - 30.09.2023

 Темата на тазгодишното издание е “Психичното здраве

Награждаване на високите постижения в инициативите на гражданското общество за 14 път

За Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) задачата на ежегодно присъжданата награда е да се възнаградят и стимулират инициативи на физически лица (т.е. отделни личности) и/или на частноправни субекти (т.е. организации на гражданското общество и др.), които са имали значителен принос за насърчаване на европейската идентичност и интеграция. Общата цел на наградата е да се повиши осведомеността за приноса, който организациите на гражданското общество и/или физическите лица могат да имат за създаването на европейска идентичност и гражданство по начин, който подкрепя общите ценности, които са в основата на европейската интеграция.

Тема на тазгодишната награда на ЕИСК за гражданското общество e Психичното здраве.

В конкурса за Наградата на ЕИСК за гражданското общество могат да участват равноправно всички физически лица (отделни личности) и частноправни субекти (организации на гражданското общество и др.) при следните условия. Не могат да кандидатстват публични органи, правителствени организации и други публични субекти.

С наградата си за гражданското общество ЕИСК иска преди всичко да обърне внимание на факта, че гражданското общество играе ключова роля в лечението и превенцията в областта на психичното здраве. То предоставя услуги, които системата за обществено здравеопазване не предоставя в достатъчна степен, и отговаря на специалните нужди на уязвимите групи. Благодарение на тясната си връзка с местните общности, то предлага помощ на първа линия както по формален, така и по неформален начин, и предоставя услуги на населението в труднодостъпни области, като по този начин намалява неравнопоставеността в здравеопазването. Освен това гражданското общество играе ключова роля в ръководени от потребителите на услуги проекти за психично здраве и групи за самопомощ. То може да има важен принос и за повишаване на осведомеността относно потребностите в областта на психичното здраве и за борба със стигматизирането на хората с психични заболявания. И накрая, но не на последно място, гражданското общество се застъпва за засегнатите групи, дава възможност гласът на потребителите да бъде чут на политическо равнище и насърчава ангажираността на общността, като същевременно отчита местния контекст.

Кандидатурите се подават чрез формуляр за кандидатстване онлайн ТУК

Краен срок: 30 септември 2023 г.

Подробна информация: ТУК

Декларация за поверителност: ТУК

За допълнителна информация: civilsocietyprize@eesc.europa.eu

_____________

Моля, имайте предвид, че по време на събитието ще бъдат направени снимки, видео и/или аудио записи. С участието си в събитието давате на организаторите правото да използват тези материали за некомерсиални цели, включително да публикуват снимки и/или видеоклипове в уебсайтове и профили в социални мрежи.

EИСК събира кандидатури за Наградата за гражданското общество за 2023 г.