22.09.2024 - 27.09.2024

Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) организира участието на български малки и средни предприятия (МСП) в Търговска мисия за представяне на българската иновационна старт-ъп екосистема с участие в семинари и конференции в рамките на Oslo Innovation Week, 22-27 септември 2024 г., гр. Осло, Кралство Норвегия.

Поканени за участие в търговската мисия са български технологични и иновативни старт-ъп МСП, които развиват икономическа дейност в един от определените национални и регионални приоритетни сектори, съгласно Националната стратегия за малките и средни предприятия 2021-2027 г. (НСМСП 2021-2027), посочени в приложение №3 от Правилата за кандидатстване за участие в изложби, търговски мисии и други промоционални дейности и прояви, организирани от ИАНМСП в страната и в чужбина.

Предварителната програма на търговската мисия предвижда представителите на одобрените МСП да проведат срещи с чуждестранни компании и инвеститори, да участват в семинари, конференции, уъркшопи в рамките на Oslo Innovation Week, като основната цел на посещението е те да се представят на скандинавската сцена, да се запознаят с норвежката иновационна старт-ъп екосистема, както и да взаимстват опит от свои колеги.

За участие в търговската мисия ИАНМСП поема изцяло или частично разходите само на един представител от класирано предприятие, а именно: разходи за пътуване (самолет, влак, автобус); трансфери и вътрешен транспорт; хотелско настаняване; разходи за входни такси за посещение на конференции/нетуъркинг събития и друг вид разходи, свързани с основната цел на търговската мисия, съгласно посочените условия за брой участия в промоционални прояви, организирани от ИАНМСП и Правилата за кандидатстване за участие в изложби, търговски мисии и други промоционални дейности и прояви, организирани от ИАНМСП в страната и в чужбина.

Определянето на размера на самофинансиране за участие в търговската мисия е съобразно броя на участията на дадено предприятие в прояви по Проект BG16RFPR001-1.002-0001, стартирал на 11 август 2023 г., както следва:

  1. Предприятие, участващо за първи път в промоционални дейности и прояви, организирани от ИАНМСП по проект BG16RFPR001-1.002-0001, не подлежи на самофинансиране. Агенцията поема 100% от направените за него разходи за съответната търговска мисия.
  2. Предприятие, участващо за втори, трети и т.н. път в промоционални дейности и прояви, организирани от ИАНМСП по проект BG16RFPR001-1.002-0001, заплаща 30% от направените за него разходи за съответната търговска мисия.

Всяко българско предприятие, което желае да участва в търговската мисия и отговаря на горе посочените критерии за допустимост, следва да представи следните задължителни документи за заявяване на участие в проявата:

  • Документ, доказващ принадлежност към региони в преход или слабо развити региони, като: Удостоверение от съответната община за наличие/липса на задължения по Закона за местни данъци и такси; Служебна бележка от РЗИ за регистрация на обект в Регионалния регистър на обектите с обществено предназначение, контролирани от РЗИ в съответната област; Договор за наем на производствена, складова сграда или др. обект; Нотариален акт за притежание на производствена, складова сграда или др. обект и/или и други документи, удостоверяващи обстоятелството за принадлежност към даден регион.
  • Удостоверение за код на дейност по КИД-2008, издадено от Националния статистически институт (НСИ) за предходната приключена финансова година в оригинал или заверено копие с текст „Вярно с оригинала“ и подпис на представляващия предприятието или с валиден КЕП на представляващия предприятието.
  • Удостоверение по чл. 87, ал.6 от ДОПК за липса на публични задължения по чл. 162, ал.2, т.1 от ДОПК към държавата, издадено от Национална агенция за приходите (НАП) не по-рано от 6 месеца към датата на кандидатстване в оригинал или заверено копие с текст „Вярно с оригинала“ и подпис на представляващия предприятието или с валиден КЕП на представляващия предприятието.

При непредставяне от страна на кандидата на Удостоверение от НАП за липсата или наличието на задължения, ИАНМСП извършва служебна проверка. В случай, че служебната проверка установи наличие на задължения, на кандидата ще бъде определен срок за погасяване. Същият следва да удостовери погасяване на задължението като представи Удостоверение от НАП за липсата на задължения, издадено след датата на уведомителното писмо. Ако кандидатът представи Удостоверение от НАП за наличие на задължения и годишен отчет за приходите и разходите от последната приключила финансова година, то същият ще се счита за допустим, в случай че задълженията са до 1% от годишния оборот за последната приключила финансова година, но не повече от 50 000 лв. (петдесет хиляди лева). В този случай, следва да бъдат представени документи, от които да е видно, че е договорено отсрочване или разсрочване на задълженията с погасителен план и/или с посочени дати за окончателно изплащане на дължимите суми.

  • Декларация за минимални помощи и липса на двойно финансиране – по образец и в оригинал, подписана от представляващия предприятието с приложени Данни за получена минимална помощ – по образец, в оригинал, с подпис на представляващия предприятието или с валиден КЕП на представляващия предприятието (Образец №3 към Правилата).

Всички одобрени за участие предприятия следва да са запознати и да спазват Правилата за поведение при участието на представители на българските предприятия в търговски мисии в чужбина, организирани от ИАНМСП (Приложение 2 към Правилата).

ИАНМСП ще сключи договор за участие в проявата с първите 15 класирани и одобрени предприятия.

Посоченият период на провеждане на търговската мисия е индикативен. Организаторът си запазва правото, след уточняване на индивидуалните параметри на мисията (брой участници, полети, хотелски настанявания и др.) да промени, при необходимост, началната и/или крайна дата на провеждане на мисията.

При интерес, следва да представите попълнените документи за кандидатстване по поща, с куриер или лично на адрес: ИАНМСП, Деловодство, ул. „Леге“ 2-4, 1000 София, в срок до 25 юли 2024 г., вкл. до 17.30 ч. или по електронен път на страницата на събитието на www.b2bconnect.bg или на електронен адрес office@sme.government.bg, подписани с валиден КЕП на представляващия предприятието. При подаване по пощата или с куриер, важи датата на получаване в деловодството на ИАНМСП. Документите, изпратени през платформата www.b2bconnect.bg или на електронен адрес office@sme.government.bg, получени след работно време, но в рамките на крайния срок – 25 юли 2024 г., се регистрират на следващия работен ден. Срокът се счита за спазен, ако те са получени до 24:00 ч. на последния за кандидатстване ден.

За допълнителна информация:

Светла Запрянова, тел. 02/ 940 79 75

Наталия Нечева, тел: 02/ 940 79 37

 

_____________

Моля, имайте предвид, че по време на събитието ще бъдат направени снимки, видео и/или аудио записи. С участието си в събитието давате на организаторите правото да използват тези материали за некомерсиални цели, включително да публикуват снимки и/или видеоклипове в уебсайтове и профили в социални мрежи.

Търговска мисия за представяне на българската иновационна старт-ъп екосистема в рамките на Oslo Innovation Week