Прочетено: 1443

Публична дискусия за предизвикателствата и проблемите във фитнес сектора, с участието на Йорданка Фандъкова – кандидат за кмет на гр. София, се проведе днес, 7 октомври 2019 г., в София. Организатор на срещата бе Българската асоциация за здраве и фитнес (БАЗФ), член на БСК.

В срещата участваха членове на БАЗФ, сред които Петър Ангелов – председател на БАЗФ и управител на “Атлетик фитнес”, Александър Малинов – управител на спортен център “Европа”, Радка Чернева – председател на КС на БАЗФ и управител на “Ориндж фитнес”, Георги Радивоев – СИЛА БГ, и Андрей Попов – управител на “Оазис фитнес”. Г-жа Фандъкова бе придружена от Димитър Дилчев – кметски наместник в Район Студентски,както и от Александър Ненков – зам.-председател на Парлантарната група на ГЕРБ. В събитието участва и Мирослав Тончев – главен директор в БСК.

Бяха обсъдени превенцията и информирането на подрастващото поколение в училищните заведения на тема безопасност в спорта, забранени и вредни за здравето вещества, необходимостта от задължително сертифициране на фитнес инструктори и създаване на национален регистър, борбата със сивия сектор в сферата на предоставянето на услуги във фитнес центровете, както и при продажбата на различни стоки.

Според Петър Ангелов, председател на БАЗФ, е необходимо да има по-стабилно сътрудничество между Столична община и БАЗФ, за да се проведе информационна кампания, с която да се информират подрастващите за опасността от употребата на забранени-допинг вещества.

Г-жа Фандъкова изрази готовност за пълна подкрепа и съдействие за организирането на мащабна информационна кампания в столичните училища. “Училището е основен възпитател и смятам, че може да помогнем за осигуряването на лектори, финансиране и цялостната логистика”, кажа Йорданка Фандъкова. Според нея, липсата на подходяща сертификация на фитнес инструкторите е изключително опасна за здравето на децата. „Изявявам готовност да разговарям лично с министъра на младежта и спорта и се ангажирам на пълно съдействие, от страна на Столична община, за осъществяване на по-стриктен контрол на Регистъра“, каза още столичният кмет.