Прочетено: 1128

24.02.2017 г., news.bg

Увеличават се фискалните тежести върху бизнеса. Това коментира служебният министър-председател Огнян Герджиков по време на конференция за пътна карта на бизнеса за 2017. В бюджетите се залагали все повече и повече приходи от такси.

С 40% е това увеличение в последните години. Таксите у нас играят ролята на скрити данъци, допълни Герджиков.

Служебното правителство има амбицията да направи няколко положителни стъпки в посока на по-добър бизнес климат.

Герджиков обяви, че е сформирал работна група, която в скоро време ще излезе с предложение за редуциране на административната тежест, така че да се даде пример как във всички области трябва да се правят подобни облекчения.

Финансирането от Европейския съюз ще стане по-насочено към общи приоритети, а не национални, предупреди Ивайло Калфин, бивш евродепутат и бивш социален министър. Европейският бюджет щял да стане по-гъвкав. Според него ще се хармонизира данъчната система в общността. Той недоумява защо сме против хармонизация на данъчната основа.

България внася три пъти по-малко, отколкото получава, коментира Калфин ефектите от членството ни в ЕС.

Любомир Дацов, член на Фискалния съвет, посочи, че проблемите в ЕС са заради свръхзадлъжнялост. Той препоръча администриране на данъците. Основните предизвикателства са свързани с така нареченото фискално пространство, да бъдат преструктурирани разходите, за да може бюджетът в добри времена да генерира превишение, а не дефицит.

Жельо Бойчев от БСП и Делян Добрев от ГЕРБ се оказаха на една позиция - трябват ни балансирани бюджети. Повече бюджетна дисциплина поиска и ексминистърът на финансите в кабинета "Орешарски" Петър Чобанов.