Прочетено: 1271

Нова ТВ, Централна емисия "Новини", 5 юни 2017 г.

От КНСБ препоръчват поне 80 на сто от парите, които работодателите са решили да ни дават, да са записани в договора като твърда заплата, а бонусите да формират най-много 20 на сто. Според КНСБ, препоръката им трябвало да се запише в Кодекса на труда. Кратката позиция на бизнеса е „Няма да стане!“.

Когато една фирма определи една заплата, дали ще я даде 80:20 или 100%, тази заплата няма да стане по-голяма, казва работодател в сферата на питейната индустрия.

Според зам.-председателя на БСК Димитър Бранков, не може да се записва конкретно съотношение „заплата-бонус“ в закона. „На базата на какви проучвания, в какви сектори, за какви работни места, за какви длъжности са сметнати тези 80:20?… Виждате колко много нюанси има. Няма как да определим тези съотношения и те да бъдат общовалидни за търговията, за строителството, за услугите и т.н.“, каза Д. Бранков.

И друга синдикална идея не среща подкрепа – да има необлагаем минимум до минималната заплата, а хората, които се осигуряват на максимума, да плащат по-висок от плоския данък – 15 или 20%. Според бизнеса, промени в данъчната система трябва да се обсъждат най-рано след влизане в еврозоната.