Прочетено: 1082

TV+ Новини

Съживяване на бизнеса у нас. Фирмите имат намерение да наемат до края на годината рекорден брой служители в сравнение с последните седем години. Къде се търсят кадри и в кои сфери, вижте в следващия репортаж.

Периодът на съкращения в повечето фирми вече отмина. Бизнесът се разраства, а с това се увеличава и нуждата от работна сила. Глад за кадри изпитват IТ секторът, високотехнологичното производство, преработвателната промишленост и строителството.

ТОМЧО ТОМОВ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА: "Тези производители на автомобили, на компоненти, на части, на елементи за автомобили, тук имаме много големи резерви. Има готовност за създаване на около 30 хил. Работни места, но нямаме хора. Липсата на квалифицирани хора може да се окаже пречка."

ВИДЕО: До края на годината се очаква на работа да бъдат наети близо 70 хиляди души. Във Враца изпитват серозен недостиг на строителни техници.

СТОЯН ЦОНЕВ УПРАВИТЕЛ НА СТРОИТЕЛНА ФИРМА: "Нашите работици, които са с тази квалификация, са над 50 години средна възраст. Инженери направо е лукс, ако някоя фирма успее да привлече."

Липсата на кадри може да се продолее най-бързо с допълнителна квалификация на служителите, съветват експертите. Така ще бъде повишена и мотивацията им за работа.

БОРИСЛАВ ИГОВ: "Фирма, която отдели 3-5% от фонд “Работна заплата”, статистиката показва, че тя увеличава своята производителност и своята ефективност с 20%."

И догодина тенденцията на засилващ се глад за кадри ще продължи.