25.10.2017

Томчо Томов в  Бизнес старт, 25.10.2017 г.

Това, че министерството на образованието поставя акцент върху професионалното образование е положително. Малко закъсня тази инициатива, но е много важна. Всички мерки, които се предвиждат, биха имали ефект, ако се изпълнят правилно. Това каза Томчо Томов от БСК в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев.

За около 10 години с около 30% е намалял броя на обучаващите се в различна степен на квалификация в професионалното образование в България, подчерта гостът. По думите му много положителна мярка е и интегрирането на училищата в по-малките населени места и обвързването им с професии, които са характерни за регионите. Дефицитът е много остър и драстичен, като основните потребности на бизнеса е свързан с липса на кадри със средно специално образование.

Ключов проблем са нагласите, ценностите и кариерното ориентиране на младите хора. Не е тайна, че професионалното образоване не се счита за престижно, каза още събеседникът.

"Насочването към професионално образование гарантира един по-бърз старт на кариерата и по-добър жизнен стандарт. Така се промениха нещата. Дори за позиции като заварчици, стругари, шофьори, стартовите заплати са много високи".

Кои са другите мерки заявени от Министерството на образованието, които бизнеса определя като адекватни по посока преодоляване на липсата на кадри? Как касае България темата за социалния дъплинг? Кои са "пробойните", които се отварят за българския трудов пазар?

Вижте видео с целия коментар.

 

Дата: 25.10.2017

Източник: Телевизия Блумбърг

Прочетено: 1710