Прочетено: 1232

TV BG on Air

Взели сме 25 милиона дни болнични през последната година и половина, сочат данни на НОИ. А до края на декември се очаква този брой да нарасне от служители, които ще слеят празниците.

"Не бива да се твърди, че повечето болнични са фалшиви. Голям процент от тях се взимат заради стреса и преуморяването или т.нар. "Burn out". Ако съдебната система си върши работата у нас и ако лекарите получават достатъчно големи заплати, този проблем ще се реши. Трябва да се криминализира даването на фалшив болничен", отбеляза финансистът Мика Зайкова. 

В студиото на "България сутрин" Григор Димитров от Българската стопанска камара изложи статистика, в която се наблюдава аритметична прогресия в пускането на болнични през годините. Според неговите данни за 2009 г. българите сме използвали 15 млн. дни, а през 2016 г. – 25 млн. дни.

"Причините за този ръст са повишилата се заболеваемост в страната, все по-интензивните условия на труд и затрудненото административно обслужване на гражданите, при което често се налага да чакаме на опашка в някоя институция", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Димитров подчерта, че решението на проблема с фалшивите болнични се крие в по-големия контрол върху лекари и работодатели, санкции за нарушителите, олекотяване на административния апарат за гражданите и проумяването, че използвайки тези дни, ние изпомпваме ресурса за други важни фондове.