Прочетено: 1054

БНТ, По света и у нас

Колкото са добре, толкова са и зле - една трета от фирмите смятат, че за изминалата година състоянието им се е подобрило, почти толкова са на противоположното мнение.

Над 34 на сто са увеличили продажбите си, а една пета са назначили персонал. Повече от половината фирми дават и по-високи заплати.

Що се отнася до най-важния капитал - човешкия - компаниите продължават да изпитват глад - най-вече за тесни специалисти и изпълнители на задачите.

Как едно малко модно ателие в Благоевград развива своя бизнес разказваме с Елена Чимева.

Юлия Смилкова отваря малко модно ателие в Благоевград преди 5 години. В началото бизнесът вървял трудно, а дрехите шиели само тя и още една жена. От това лято, обаче, разкрила още едно работно място, защото хората започнали все повече да си шият дрехи по поръчка или да поправят вече закупените. Пресмята, че 2017 г. сравнение с миналата година не само работата, но и печалбите са се увеличили - двойно. 

Юлия Смилкова, собственик на модно ателие: Тази година определено доста по-успешна може би с пускането на нови неща, които правим още повече популярност, която набираме.
Камен Колев, заместник-председател на Българската стопанска камара: По-голямата част от фирмите демонстрират - те са и микро, малки, средни и по-големи от базовата индустрия - едни стабилни резултати и този умерен оптимизъм продължава и за 2018 г.

Според анализа на експертите най-голям глад за работна ръка през изминалата година отчитат предприятията в сферата на услугите какъвто е и бизнесът на Юлия.

Юлия Смилкова, собственик на модно ателие: Работна ръка много трудно се намира, защото може би по-голяма част от хората предпочитат да помързелуват общо взето, а качествените хора предпочитат да бягат в чужбина.

Трудовите възнаграждения на работниците в това модно ателие са между 450 и 500 лева на месец. Заради по-големите печалби през изминалата година Юлия дори обмисля увеличаване на заплатите. 

Ще има ли ръст на икономиката през 2018 г. - реалистите и оптимистите са по равно.

Почти половината от компаниите все пак възнамеряват през 2018-та да увеличат обема на производството си, да пуснат нови продукти и да достигнат до нови пазари.