Прочетено: 919

Bloomberg TV

Действията на ЕС с повишаването на митата за вноса от САЩ не ощетяват европейските производители, докато действията на САЩ може да помагат на металурзите, но ще ощетят други. Това мнение изрази Веселин Илиев, главен директор „Международно икономическо сътрудничество“ в Българската стопанска камара (БСК), в предаването „В развитие“ с водеща Вероника Денизова.

„При отговора на ЕС в основната си част в списъка са крайни продукти и стоки. От моя гледна точка доста по-разумно е да ограничиш вноса на крайни изделия, което отваря ниша за националните производители, отколкото на суровини. Действията на ЕС едва ли ще ощетят европейските производители, докато действията на Тръмп може да помогнат на металурзите, но ще ощетят други там“.

Той обясни, че развитите държави имат по-ниски мита, особено когато става въпрос за суровини и материали с ниска степен на преработка. Причината е, че се предполага, че развитите държави използват суровините и материалите с ниска степен на преработка, за да добавят стойност и да продават стоки с по-висока добавена стойност. Практиката на тези държави е да имат нулеви мита, дори има страни, които имат програми за насърчаване на внос. Примери за такива в Европа са Холандия и Швейцария, а извън нея – Корея и Китай.

Това, че една държава налага мита би могло да значи, че тя се опитва да подпомогне някакъв свой отрасъл.

„В случая със САЩ и митата върху стомана и алуминий не виждам какво точно ще помогне./.../ Единият от проблемите е, че тяхната металургия няма да се преструктурира. Другият проблем е, че продукцията на редица техни производства, които ползват тези суровини, ще се оскъпи. На практика тези мита ще ударят конкурентоспособността на някои американски производители“.

По думите на експерта интересният въпрос е как Китай успя да отложи търговската война със САЩ.

„Имайте предвид, че Китай е основният държател на американския дълг, който е огромен. Може би един внимателен анализ на китайските инвестиции в САЩ би ни подсказал защо се е случило така. Сигурно Китай са направили отстъпки“.