Прочетено: 1023

Канал 3

Всеки четвърти болничен лист се издава на здрав човек. Това твърдят от Асоциацията на индустриалния капитал. Ето защо предложиха първите три дни от болничния да не се плащат на обществото. Това пък доведе до голяма полемика в обществото. Какви са възможните решения, дискусия в студиото на предаването "Денят на Живо с Наделина Анева".

"Доста години съм бил член на управителния съвет на НОЙ и мога да кажа, че се наблюдават много данъчно-осигурителни измами, в които са замесени и двете страни. Това каза Димитър Бранков, зам-предс. на Българската стопанска камара. 

Това което прави впечатление в НОЙ например е, че месеци преди това, при ясни доказателства, че фирмата не работи, не произвежда, няма продажби и т. н. се изплащат обезщетения на служителите, под формата на болнични. Знаем че контролът е размит, не е упражняван контрол.

Четете още новини от България и света тук!

"Знаем за практиката работодатели да карат работниците да взимат болнични, така че да продължават да работят но да им плаща НОЙ, каза от своя страна  Ваня Григорова, икономически съветник на КТ "Подкрепа". Знаем, че когато дойде време за усилена работа на полето, често работници си взимат болнични от стандартната си работа, за да могат да поработят там. Не защото искат да се изтощават максимално, а защото очевидно средствата, които получават са недостатъчни.