Прочетено: 801

TV+ Новини

Най-засегнати от Брекзит в България ще са превозвачите и онкоболните, предупреждават експерти. Първите заради по-бавното и усложнено преминаване на границата, а вторите заради неуредения статут на лекарствените продукти произвеждани в обединеното кралство и изнасяни за ЕС.

Още при първата договорена сделка за Брекзит става ясно, че лекарствата, които се произвеждат на острова няма да може да се продават в ЕС ако не са одобрени от съответните институции . Тереза Мей обаче договаря гратисен период за Великобритания. Европа не прави това за своите страни членки.

ВЕСЕЛИН ИЛИЕВ, БСК: "Британските лекарства няма да могат да се продават в ЕС. Както е известно много лекарства се произвеждат в ОК например онколекарствата. "

От икономическа гледна точка страната ни няма да загуби много директно след Брекзит, смята Веселин Илиев от БСК. Загуби ще има заради търговските отношения на Великобритания с трети страни.

ВЕСЕЛИН ИЛИЕВ, БСК :" Ако се ограничи пазарът на немски автомобили в ОК ,това ще намали и поръчките към България . Подобно е положението не само с автомобили,а и с много други стоки. "

Проблеми ще имат превозвачите, които често пътуват до и от острова. С новите правила работата им ще бъде затрудена и усложнена.

ДОЦ.Д-Р БОРИСЛАВ ГРАДИНАРОВ, ИИОЗ БАН : " Нови документи, бариери , нови мита тъй като там също работите не са ясни. Има разминаване между облагането с ДДС във Великобритания, северна Ирландия. ЕС има едни изискавния. "

Във военно отношение също ще има промяна. Великбритания е вторият най-голям износител на волфрам в света след Китай.

ДОЦ.Д-Р БОРИСЛАВ ГРАДИНАРОВ, ИИОЗ БАН : " Волфрамът е важен елемент от европейската отбранителна техника . Какво ще стане тогава. Досега в рамките на обединения пазар това беше лесно. "

И още 3 млн европейци живеят във Великобритания и 1 млн великобританци в ЕС. За всички тях ще има промяна на статута и документите им. Като следващ проблем доц. Борислав Градинаров от БАН нарежда изпълнението на евпорейската заповед за арест, която вече няма да бъде валидна на острова.