Прочетено: 845

Bulgaria on air TV, 22.11.2019

Идеята на управляващата коалиция да не бъде заплащан първият ден от боледуването беше изтеглена от премиера Бойко Борисов. В знак на недоволство работодателите напуснаха социалния диалог. Сега министърът на труда и социалната политика Бисер Петков обясни, че за да се намали тежестта за бизнеса, те могат да имат ангажимент само за 15 дни отпуск по болест за цялата година.

"Няма вариант, в който да се направи система на контрол, която да отчита дали само 1-2 дни сте бил болен. Има твърде много кухи фирми, които при липса на работа карат работниците си да си вземат болничен и източват системата", каза за "България сутрин" председателят на стачния комитет на КТ "Подкрепа" Любка Георгиева.
По думите ѝ на практика в момента контрол нямало. Тя попита и дали има гаранции, че някой няма да внесе предложението за неплащане на първия ден от болничните в последния момент, независимо от решението на премиера Борисов.

"Натрупа се обида в много хора, че ги обвиняват, че са крадци и лъжци. Такъв дебат трябваше да бъде започнат отдавна", подчерта тя.

"Нямаме задълбочен и широкообхватен анализ, за да даде визия на случващото се. Ние сме предложили десетина мерки. Похарчени бяха милиони за електронно здравно досие, което не е факт", каза за Bulgaria ON AIR зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков.

По думите му, ако се направел анализ, щяло да се види, че трябват ефективни предложения, а не просто обсъждане. Предложените от бизнеса мерки пък били комплексни.

Вижте още във видеото с цялата дискусия.