Прочетено: 1000

бТВ, Лице в лице, 29.01.2020 г.

 

Председателят на БСК Радосвет Радев гостува в предаването "Лице в лице" на бТВ, с водещ Цветанка Ризова. Г-н Радев коментира актуалните теми - протестите срещу Наредба Н-18, разследванията и законодателните промени в сферата на хазарта и др.

„БСК е от първия ден във взаимоотношения с администрацията и с организациите, които са теоретично най-засегнати. Отношенията на този триалог ги датирам вече на 18 месеца – две човешки бременности. В хода на преговорите имаше най-различни нива на коопериране или конфронтиране. В интерес на истината, особено втората половина на миналата година бяха постигнати доста сериозни промени по настояване на бизнеса, защото първоначалната версия на Н-18 беше страшна. Заради усилията на нашите експерти, наредбата продължава да се подобрява. Това е много странно. Аз, като юрист, знам, че един нормативен акт се приема и влиза в сила, а това е един нормативен акт, който непрекъснато се променя. И сегашното 6-месечно отлагане предвижда първите три месеца да бъдат посветени на това текстовете в наредбата да станат изпълними“, каза Радосвет Радев и допълни „Има голям проблем в тази наредба и в това да се отложи два дни преди да влезе в сила, имаше мъжество".

„Хората са тотално разколебани и започват да преживяват себе си като непредставени в мениджмънта на държавата. Това време предпоставя появата на нови политически проекти и те са видими“, коментира още Радев.

Във връзка с проблемите в хазартния сектор, Радосвет Радев коментира: „Българската Конституция не забранява хазартна дейност да се осъществява от частни субекти. Хазартът е регламентирана индустрия и България има нужда от нея, защото така у нас влиза финансов ресурс, изкаран навън, т.е. непроизведеният от България БВП идва под някаква форма у нас чрез израелски и други туристи. Тук трябва да се подходи отговорно и държавнически. Турция беше рай за хазарта до идването на Ердоган, след което се намери аргумент в ислямската етика и беше забранен. Ние такива аргументи нямаме. Поведението на слон в стъкларски магазин е най-нежеланото“.